Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
--
- TM 5
opublikowany: 29/03/16
zmieniono dnia: 13/09/17
Składniki
MUS JABŁKOWY
- 1 kg renet (obranych ze skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na ćwiartki)
CIASTO
- 200 g miękkiego masła (pokrojonego na kawałki)
- 20 g oleju
- 1/2 łyżeczki sodki
- 110 g cukru ksylitolu, (60g do ciasta, 50 g odstawić do bezy)
- 2 szczypty soli himalajskiej lub kamiennej, (1 szczypta do ciasta , jedna do białek)
- 300 g mąki owsianej bezglutenowej
- 150 g mąki kokosowej
- 5-6 żółtek jaj, (białka odstawić do lodówki)
- 1 jajko
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć na cukier puder, odstawić do innego naczynia
MUS JABŁKOWY
1. do naczynia miksującego włożyć jabłka renety, nałożyć miarkę, rozdrobnić 10s/obr.5
2. gotować 10 min/100st/obr.2,5
3. gotowy mus przełożyć do innego naczynia i zostawić do ostygnięcia
CIASTO:
1. nagrzać piekarnik do temp. 180 st
2. do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto , wymieszać z pomocą kopystki 20-25s/obr.4, z ciasta uformować wałek, odkrawać po kawałku i wykładać na dużą blachę piekarnika tak, aby wyszedł placek, ugniatając palcami (nie trzeba wykładać blachy papierem)
3. piec ciasto 20 min temp. 180 st (nie wyłączać piekarnika)
4. wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na nie mus jabłkowy,
5. dobrze wymyć i wysuszyć naczynie miksujące (mycie: 1 litr ciepłej wody + kropla płynu do mycia naczyń, miksować 10s, obr.10, wypłukać, dobrze wysuszyć, noże muszą być suche, aby dobrze ubić pianę, w razie wątpliwości można odkręcić noże i wysuszyć je papierem)
PIANA Z BIAŁEK
1. na noże nałożyć motylek, wlać białka z 5-6 jajek, dodać szczyptę soli, nałożyć miarkę, ubijać 3-4 min/obr.4, można przedłużyć czas ubijania do momentu aż białka będą sztywne
2. nastawić ubijanie na 1min/obr.3, powoli dodawać cukier puder (50g)
3. pianę wyłożyć na jabłka, zapiekać wszystko ok 10-15 min w temp. 180 st
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Przyjęcie
Bufet
Wakacje
Urodziny
Urodziny dziecka
Piknik
Grill
Prezent
Dzieci w kuchni
Gotowanie na co dzień
Wiosna
Lato
Jesień
Zima
Walentynki
Wielkanoc
Dzień Matki
Boże Narodzenie
Dzień Ojca
Dzień Babci i Dziadka
Łatwe
Naturalne
Przepis dla dzieci
Bez glutenu
Podwieczorek
Przekąska
Dodatek
Deser
Ciasto
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Witam. Tak, to ciasto się sypie, powinnam to wpisać w komentarzu (taka jest mąka owsiana), możnaby pokusić się o wymieszanie mąki owsianej z jaglaną (pół na pół). Przy nakłdaniku tego ciasta na talerzyk, należy podkładać nóż pod spód. Ciasto piekę na dużej blasze z piekarnika. Beza na ksylitolu nie wychodzi tak idealnie jak na zwykłym cukrze, ale też nie pada całkowicie. Pozdrawiam
Nie wyszło mi Ciasto się sypie. Pianka nie wyrosła. Ciasto trudne do wyrobienia w urządzeniu - za gęste TM blokował się.
Postepowałam zgodnie z przepisem, jednak efekt kiepski. Oczywiście rodzinie smakowało, ale na przyjęcie to sie raczej nie nadaje.
Jakiej wielkości blachy Pani użyła do pieczenia?
Are you sure to delete this comment ?