thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

MUS JABŁKOWY

  • 1 kg renet (obranych ze skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na ćwiartki)

CIASTO

  • 200 g miękkiego masła (pokrojonego na kawałki)
  • 20 g oleju
  • 1/2 łyżeczki sodki
  • 110 g cukru ksylitolu, (60g do ciasta, 50 g odstawić do bezy)
  • 2 szczypty soli himalajskiej lub kamiennej, (1 szczypta do ciasta , jedna do białek)
  • 300 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 150 g mąki kokosowej
  • 5-6 żółtek jaj, (białka odstawić do lodówki)
  • 1 jajko

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć na cukier puder, odstawić do innego naczynia



    MUS JABŁKOWY

    1. do naczynia miksującego włożyć jabłka renety, nałożyć miarkę, rozdrobnić 10s/obr.5

    2. gotować 10 min/100st/obr.2,5

    3. gotowy mus przełożyć do innego naczynia i zostawić do ostygnięcia



    CIASTO:

    1. nagrzać piekarnik do temp. 180 st

    2. do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto , wymieszać z pomocą kopystki 20-25s/obr.4, z ciasta uformować wałek, odkrawać po kawałku i wykładać na dużą blachę piekarnika tak, aby wyszedł placek, ugniatając palcami (nie trzeba wykładać blachy papierem)

    3. piec ciasto 20 min temp. 180 st (nie wyłączać piekarnika)

    4. wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na nie mus jabłkowy,

    5. dobrze wymyć i wysuszyć naczynie miksujące (mycie: 1 litr ciepłej wody + kropla płynu do mycia naczyń, miksować 10s, obr.10, wypłukać, dobrze wysuszyć, noże muszą być suche, aby dobrze ubić pianę, w razie wątpliwości można odkręcić noże i wysuszyć je papierem)



    PIANA Z BIAŁEK

    1. na noże nałożyć motylek, wlać białka z 5-6 jajek, dodać szczyptę soli, nałożyć miarkę, ubijać 3-4 min/obr.4, można przedłużyć czas ubijania do momentu aż białka będą sztywne

    2. nastawić ubijanie na 1min/obr.3, powoli dodawać cukier puder (50g)

    3. pianę wyłożyć na jabłka, zapiekać wszystko ok 10-15 min w temp. 180 st

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • marca 11, 2017 at 20:47

    Witam. Tak, to ciasto się sypie, powinnam to wpisać w komentarzu (taka jest mąka owsiana), możnaby pokusić się o wymieszanie mąki owsianej z jaglaną (pół na pół). Przy nakłdaniku tego ciasta na talerzyk, należy podkładać nóż pod spód. Ciasto piekę na dużej blasze z piekarnika. Beza na ksylitolu nie wychodzi tak idealnie jak na zwykłym cukrze, ale też nie pada całkowicie. Pozdrawiam

  • grudnia 18, 2016 at 18:03
    2.0

    Nie wyszło mi tmrc_emoticons.( Ciasto się sypie. Pianka nie wyrosła. Ciasto trudne do wyrobienia w urządzeniu - za gęste TM blokował się.

    Postepowałam zgodnie z przepisem, jednak efekt kiepski. Oczywiście rodzinie smakowało, ale na przyjęcie to sie raczej nie nadaje.

    Jakiej wielkości blachy Pani użyła do pieczenia?

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: