Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
12
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
Składniki
sypkie
- 2 łyżeczki SODY
- 200 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki kakao gorzkiego
- 2 szczypty cynamonu, opcjonalnie
masa
- 90 g oleju, (120ml)
- 2 łyżeczki miodu, (opcjonalnie)
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- 260-300 g bananów mocno dojrzałych
- 230 g letniej wody
- 200 g daktyli (suszone, bez pestek)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni
- Daktyle wrzucamy do "Blokada naczynia miksującego" , zalewamy wodą, 5s/obr.8. Podgrzewamy bez miarki (woda ma odparować) 8min/80 st/obr.1,5. Zgarnąć kopystką ze ścianek.
- Dodajemy banany, masło orzechowe, olej i opcjonalnie miód, 7s/obr.8
- Sypkie składniki przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy w "Blokada naczynia miksującego" , 3min/"Ciasto" .
- Całość przelewamy do tortownicy (u mnie 26cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 30min (do suchego patyczka) bez termoobiegu.Polewę zrobiłam z gorzkiej czekolady z dodatkiem miodu i masła orzechowego.
Porady
Do gotowej masy na koniec można dodać owoce jagodowe i delikatnie wymieszać. Reszta bez zmian.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Przyjęcie
Urodziny
Urodziny dziecka
Piknik
Dzieci w kuchni
Gotowanie na co dzień
Łatwe
Naturalne
Szybkie
Niedrogie
Przepis dla dzieci
Bez nabiału
Bez jajek
Bez alkoholu
Bez laktozy
Jesień
Zima
Karnawał
Wielkanoc
Dzień Matki
Halloween
Boże Narodzenie
Dzień Ojca
Dzień Babci i Dziadka
Podwieczorek
Przekąska
Deser
Ciasto
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
In the realm of IT certifications, staying ahead of the curve is paramount. Pegasystems, a leading provider of digital process automation and customer engagement software, offers the PEGACPLSA88V1 certification for professionals looking to validate their skills in Pega Certified Lead System Architect (PCLSA) Version 8.1. In this comprehensive guide, we delve into the intricacies of the PEGACPLSA88V1 exam, providing detailed PEGACPLSA88V1 Questions and Answers to aid candidates in their preparation journey.
Pyszne. Polecam
Dzisiaj ten przepis wypróbowałam. Ciasto rewelacja. Przy wyrabianiu trzeba pomagać kopystką.
Dzisiaj ten przepis wypróbowałam. Ciasto rewelacja.
Dzisiaj ten przepis wypróbowałam. Ciasto rewelacja.
Are you sure to delete this comment ?