thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 250 gramów ziemniaków ugotowanych
  • 2 jajka kurze
  • 250 gramów mąki
  • 20 gramów drożdży świeżych
  • 50 gramów cukru (mozna zmniejszyc nawet do 15g, kto woli)
  • 1 cukier waniliowy
  • 80 gramów mleka
  • 25 gramów miekkiego masla lub margaryny
  • 2 cytryny, skòrki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc cukier, skòrki: 10sek / obr 8, odlozyc. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc mleko, drozdze: 1min / 37° / obr 2. Dodac jajka, skòrki i cukier, make, c. waniliowy, ziemniaki (pokrojone na kawalki), margaryne: 10sek / obr 4, nastepnie: 2min / Ciasto"Ciasto" . Przelozyc do miski, przykryc sciereczka, zostawic do "odpoczynku" na 30min. Wyrobic rekoma, dodajac troche maki. Odrywac kawalki, robic waleczki ( ok. 2cm), odcinac dlugie ok. 20cm, formowac obwarzanki. Smazyc na rozgrzanym oleju, wysuszyc z tluszczu, posypac cukrem pudrem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Cytrynowe obwarzanki

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 9, 2013 at 10:57
    5.0

    Smakowały bardzo  tmrc_emoticons.D  Obiecałam, że dziś też je zrobię  tmrc_emoticons.)  Do Środy Popielcowej odpuściłam z tą dietą, bo nie ma sensu się katować w takim czasie  Big Smile  Ale od środy koniec ze słodkościami! Wiosna blisko i muszę się pozbyć tych wałków bo robi mi się ciężko, zwłaszcza przy wiązaniu butów  tmrc_emoticons.;)  Big Smile   Big Smile  Pozdrawiam i życzę dobrej soboty  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • lutego 8, 2013 at 14:26

    Cieszy mnie, ze przypadly do gustu Big Smile  Ciasto jest dosc rzadkie, bardzo delikatne, ale jak twierdzisz Elu, ze calkiem rzadkie, to pewnie masz racje, ziemniaki . Musza byc maczyste, jak na kopytka, aby wszystko sie trzymalo sie jakos razem . Ale najwazniejsze, ze smakowaly Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • lutego 7, 2013 at 22:46
    5.0

    Nie eksperymentowałam tylko usmażyłam.  tmrc_emoticons.)  Jak się rozpędziłam z tą produkcją słodkości, to usmażyłam tradycyjne pączki, oponki z twarogiem i pączusie wg. tego przepisu. Ciasto wyszło mi trochę za rzadkie do formowania wałeczków. To chyba wina ziemniaków, ale nie chciałam dodawać za dużo mąki, żeby nie wyszły za twarde; więc łyżeczką nakładałam małe porcje i wyszło super!  Big Smile  Dzięki za przepis  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • lutego 6, 2013 at 20:45
    5.0

    Same smakołyki, tylko kiedy to wszystko zrobić i zjeść tmrc_emoticons.;) ale dodaje do wyprobowania tmrc_emoticons.D buźka tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • lutego 6, 2013 at 15:45
    5.0

    Cooking 9Vercia następny przepis do wypróbowania tmrc_emoticons.D Big Smile Love Pozdrawiam serdecznie Love

  • lutego 5, 2013 at 23:40

    Nie pròbowalam Elu, szczerze mòwiac. Spròbuj, jesli masz ochote i daj znac, co z tego wyszlo Big Smile Mnie nigdy nie zdazyly stwardniec, smazone, bo pozarlismy, ale eksperyment z piekarnikiem mozna zrobic Big Smile Big Smile Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • lutego 5, 2013 at 23:23
    5.0

    Veronko a próbowałaś je upiec w piekarniku?  tmrc_emoticons.D  Chyba zrobię eksperyment i jutro je upiekę  Big Smile  Dodatek ziemniaków sprawia, że są wilgotne to może tak bardzo nie stwardnieją?  tmrc_emoticons.)  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile