thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
25 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto z kruszonką i owocami

  • 370 g masła, w tym 120g masła z lodówki
  • 260 g cukru
  • 500 g mąki
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 opakowania proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 szczypty soli
  • 120 g płatków owsianych
  • 1000 g jabłek, obranych i pokrojonych w ćwiartki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
  2. 120 g zimnego masła, 100 g cukier, 200 g mąki i 1 łyżeczka cukru waniliowego dać do naczynia 15 s/obr. 6 Przesypać do innego naczynia i odłożyć do lodówki
  3. 250 g masła, 160 g cukier, 300 g mąki, 2 łyżeczki cukru waniliowego , Proszek do pieczenia, 5 jajek i Szczypta soli dodać do naczynia i mieszać przy pomocy kopystki 25 s/obr. 4
  4. Dodać 120 g płatków owsianych i mieszać kopystką w czasie pracy 15 s/obr. 4.5 Ciasto przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę wyłożoną papierem.
  5. Do naczynia wkładamy 1000 g obranych jabłek pokrojonych w ćwiartki i pomagamy kopystką przy rozdrabnianiu 8 s/obr. 4
    (patrz wskazówka)
  6. Odciskamy nadmiar płynu i wykładamy na ciasto. Następnie posypujemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut / 180 stopni.

Porady

Musimy dobrze odcisnąć nadmiar wody z jabłek.
Ciasto można zrobić z śliwkami. Pomijamy punkt 5 i wykładamy na ciasto połówki śliwek.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto z kruszonką i owocami

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy