Składniki
posypka
- cukier brązowy, do posypania ciasta
na blaszkę ciasta
- 260 gramów mąka kukurydziana
- 170 gramów mąka ryżowa
- 165 gramy mąka gryczana
- 100 gramów cukru
- 1 jaja całe, temperatura pokojowa
- 1 żółtko, temperatura pokojowa
- 80 gramów masła, najlepsze klarowane, ciepłe rozpuszczone
- 60 gramów drożdży, świeże
- 200 gramów mleko ryżowe, letnie
- 0,5 łyżeczki soli
- dowolne owoce
- 1 słoiki dżemu
- 1 opakowania cukier waniliowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wlać mleko. Podgrzać do temp. 37C.
Dodać drożdże, cukier, cukier waniliowy, podgrzać 2min/30s/37C/obr.1.
Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2 min/"Ciasto" . Jeźeli ciasto zbyt mocno się klei, dodać odrobinę mąki. Znów wyrobić 1 min/"Ciasto"
Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 40 minut.
Rozgrzać piekarnik do 150C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto rozłożyć w blaszce. Posmarować dżemem. Rozłożyć owoce (np. rabarbar, truskawki, śliwki). Odstawić na 10 minut.
Ciasto wstawić do nagrzanego pieranika. Piec 10 minut. Zwiększyć temperaturę do 180C i piec około 45 minut (najlepiej z włączonym termoobiegiem).
Wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące posypać brązowym cukrem (według uznania).
Przygotowanie ciasta
Porady
Kroić po lekkim przestudzeniu. Najlepsze lekko ciepłe.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam ze śliwkami. Ciasto mało słodkie (jak dla mnie). Jest też bardzo sypkie... no po prostu bezglutenowe