Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
opublikowany: 29/11/21
zmieniono dnia: 12/02/22
Składniki
Ciasto daktylowe
- 100 gramów masła, miękkie, możemy zastąpić margaryną
- 200 gramów cukru
- 250 gramów mąki tortowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 225 gramów daktyli, suszonych, bez pestek
- 100 gramów cukru trzcinowego
- 80 gramów masła
- 5 łyżek śmietanki 30%
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Daktyle pokroić na kawałki, wrzucić do miski i zalać 1 szklanką wrzącej wody. Odstawić na 30-60 minut. Nie odsączać!
- Przygotować kwadratową formę o boku ok. 24 cm, posmarować w kilku miejscach tłuszczem i wyłożyć pergaminem.
- Nagrzać piekarnik do 190’C"Sous-vide"
- "Wolne gotowanie" 250 gramów mąki tortowej przesiać do miseczki i wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Odstawić.
- Masło lub margarynę utrzeć w TM na krem razem z cukrem. "Miksowanie" 3 min/obr. 4 100 gramów masła lub margaryny (miękkie) 200 gramów cukru
- Dodać jajko. Dalej ucierać. "Miksowanie" 3 min/obr. 4
- Do daktyli (razem z powstałym sokiem) dodać sodę oczyszczoną i wymieszać.
- Do kremu maślanego w TM dodać ok. 1/3 mąki, dokładnie utrzeć i stopniowo dodawać resztę - ucierając cały czas. 80 gramów mąki "Miksowanie" 4 min/obr. 4
- Dodać daktyle z wodą i jeszcze raz dokładnie utrzeć. "Miksowanie" 2 min/obr. 4
- Przelać całość do formy i piec ok. 30 minut na środkowym poziomie. Sprawdzić patyczkiem.
Upieczone ciasto wyjąć, a poziom w piekarniku przełożyć piętro wyżej i włączyć termoobieg. - Polewa: 11. Do rondelka wrzucić 80 gramów masła, brązowy cukier i wlać śmietankę. Gotować na niedużym ogniu około 3 minut, aż polewa nieco zgęstnieje. Polać nią ciasto i wsadzić do piekarnika. Piec jeszcze 1-3 minuty - na cieście powinny pojawić się białe pęcherzyki. Wtedy wyjąć i nieco przestudzić. Wyjąć z formy i pokroić wg uznania.
Ciasto
Porady
Przepis zaimplementowany ze strony https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ciasto-daktylowe-100234
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?