- TM 5
Składniki
cookis
- 140 gramów mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 130 gramów masła, miękkiego
- 100 gramów cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 180 gramów mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypty soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Mleczną czekoladę rozdrobnić 3s/ obr. 6, przełożyć do innego naczynia i odstawić
2.masło, cukier, jajko i cukier waniliowy wymieszać 2 min. obr. 3
3. dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i wymieszać 40 s/obr.4
4. dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać wszystko 40 s/obr. 2
5. układać na papierze do pieczenia na blaszce przy pomocy małej łyżeczki. Włożyć do rozgrzanego piekarnika 150 stopni na około 10 min.
Ciasteczka cookis
Porady
można dodać rodzynki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobre, ale jak zauwazyli moi przedmówcy, piec nalezy w wyższej temp
Ciasteczka super, ale zdecydowanie dłużej piekę i ja wyższej temperaturze (przy podanych sie nie upiekly) ja dodaję m&msy są mega słodkie śmiało można dac mniej cukru.
Ciasteczka kruche, pyszne ale temp. pieczenia 180-200°C
w temp 150 stopni w czasie 10 minciasteczka nie upiekly sie. czy wkradl sie blad? czy ja robie cos nie tak?
Ciasteczka bardzo dobre, dla mnie troszkę za słodkie, ale to kwestia smaku, nastepnym razem dodam gorzką czekoladę albo po prostu mniej cukru, są bardzo kruchutkie mniam mniam
Właśnie siedzą w piekarniku zobaczymy jak wyjdą ...
bardzo dobre. dodałam trochę rodzynek i wyszły świetne. polecam
Dzisiaj zrobiłam je już po raz kolejny! Polecam
Są pyszne, mogą poleżeć w pojemniku (poprzednia partia 2 tygodnie) .
Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia Dziękuję za przepis !
Are you sure to delete this comment ?