- TM 31
Składniki
Ciasto
- 250 gramów mleka
- 1 jajko kurze
- 80 gramów cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 cukier waniliowy
- 20 gramów drożdży świeżych
- 500 gramów mąki
- 80 gramów miekkiego masla lub margaryny
Nadzienie
- 200 gramów orzechow wloskich
- 100 gramów cukru brązowego
- 100 gramów miekkiego masla lub margaryny
- 2 łyżeczki miodu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto: do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc mleko, drozdze i 10g cukru: 2,5min / 37° / obr 2. Dodac jajko, cukier, margaryne, make, cukier waniliowy, sòl: 2,5min / "Ciasto" . Odstawic do wyrosniecia. W tym czasie przygotowac farsz: do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc orzechy i cukier: 5sek / obr 8. Dodac margaryne i miòd: 8-10sek / obr 4. Ciasto podzielic na kawalki, kazdy rozwalkowac, smarowac nadzieniem, zwijac, nacinac, skladac. Zostawic na 15-20min do wyrosniecia, piec w goracym piekarniku: 200° / 10-12min. Cieple posmarowac rozpuszczona margaryna.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne! Robiłam juz kilka razy, raz z masą z przepisu, raz z dżemem wiśniowym własnej roboty(piękne, czerwone), raz z masą makową i dzisiaj zużyłam resztki masy kajmakowej. Ciasto jest wspaniałe i jest bazą do różnosmakowych nadzień Polecam! W skali brak gwiazdek
te bułeczki są wysmienite, do masy orzechowej dodałam jabłuszko tak jak radziła Elak, następnym razem zrobie z masą serową serduszka
Super
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Vercia buleczki zrobione i zjedzone, wyszly pyszne. Zrobilam z masa kajmakowa i mieszanka orzechow pysznosci polecam i sa latwe w przygotowaniu wychodza piekne serca
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
No, cudne Veroniczko. Dobrze, że dodałaś w komentarzu opis wykonania (wykręcenia). Ja też nie mogłam się połapać. Brakuje zdjęcia rulonika, który potem jest już przekrojony.. Ale o.k.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Dziewczyny, mam nadzieje, ze wypròbowalyscie, i ze smakowaly A nadzienie mozna zmienic, mysle, ze to nie problem
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
No szacun za pomysl!!!!!!
Piękne te bułeczki dodaje do wyprobowania ciekawa jestem czy wyjdą tez takie z masą krówkową ??? pewnie tak mozna pokombinować a z twarozkiem ???? można próbować dziekuję za przepis już dzisiaj nie zrobię na walentynki, mężulek mnie jutro na obiadek zaprasza, ale w wekend się skuszę
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Nie ma sprawy Haniu Ciasto dzielimy na kawalki, nieduze. Kazdy kawalek rozwalkujemy, jak na 1° zdjeciu. Nakladamy nadzienie. Zwijamy w ciasny rulonik, dluzsza strona, jak nalesniki. Rozcinamy ostrym nozem na srodku, spòjrz na nastepne zdjecie. Koncòwki zostaja nierozciete, bo inaczej wszystko sie rozwali. Koncòwke, te dalsza od Ciebie, podwijasz, zwyczajnie wkladasz pod spòd, spòjrz na zdjecie, zobaczysz, ze wyjdzie serce. Sama ladnie ulozysz, by wyszlo serducho Mam nadzieje, ze zrozumialas Jesli jest jeszcze jakis problem, z checia wytlumacze Skladanie jest proste, jedynie 1° raz wydaje sie dosc skomplikowane, zobaczysz sama Haniu
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Verciu może coś więcej o składaniu Bo nierozumna blondi musi mieć łopatologię stosowaną Przepis wspaniały ,wygląd też .Potrzebna szczegółowa instrukcja wykonania
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Are you sure to delete this comment ?