- TM 31
Składniki
- 1000 g ciemnych winogron
- 500 g wody
- 100 g cukru / xylitolu / stevii, bądź więcej jeśli lubimy bardzo słodki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do kielicha wlewamy wodę i wkładamy koszyczek, w którym umieszczamy owoce (same kulki) 500g, posypujemy 50g cukru/ xylitolu i stawiamy Varomę, w której również umieszczamy 500g owoców i posypujemy 50g cukru/xylitoly bądź dodajemy liście Stevii
gotujemy 21 minut/temperatura Varoma/obroty 1,5
2. Ściągamy Varomę a za pomocą kopystki wyciągamy koszyczek z owocami (zrobiłam jeszcze z nich dżem ) i powstały sok przecedzamy aby był klarowny i czysty (użyłam filtrów do kawy)
3. wlewamy do butelek/słoików, zakręcamy i pasteryzujemy
Porady
Sok z czerwonych winogron zawiera bioflawonoidy, które uniemożliwiają przywieranie zarazków do ścianek pęcherza i zaleganie ich w drogach moczowych. To zapobiega infekcjom dróg moczowych, a przede wszystkim zapaleniu pęcherza. Wystarczy pić szklankę soku z winogron dziennie.
Picie soku wpływa na poprawę krążenia krwi w obszarach mózgu odpowiedzialnych za pamięć.Oprócz dobroczynnego wpływu soku na mózg, zaobserwowano również korzyści dla układu krążenia płynące z regularnego picia soku winogronowego.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo łatwy! A sok wyszedł przepyszny. 😋
Świetny przepis! Polecam i dziękuję
Rzeczywiście dobry przepis i szybko
Przepis idealny i na TM5.
Ja dopiero zaczynam przygodę z TM, a takie przepisy tylko utwierdzają mnie w przekonaniu, że to dobry wybór.
Przepis super. Pyszny sok, który błyskawicznie się robi.
Cieszę się , że przepis się przydał
Pozdrawiam!
Sok przepyszny,tylko trochę "wykipiało" może dlatego że dałam ciut więcej owoców, ale warto nawet posprzątać potem bo sok naprawdę wart jest grzechu,no i przede wszystkim zero konserwantów,a corocznie tyle owoców się marnowało- polecam wszystkim,bardzo świetny przepis
ja zrobiłam sok do rozcieńczania z wodą bardzo podobnie
1000g owoców czarnego winogrona
400g cukru
najpierw 10 sek obr 5/6
100 stopni/obr2/25 minut
przed wlaniem do słoiczków/butelek przecedziłam przez sitko
Are you sure to delete this comment ?