thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
2 butelka/butelki/butelek
Poziom
--

Składniki

  • 300 g cukru / xylitolu / stevii
  • 1500 g wody
  • 15 liści wiśni
  • sok z dwóch cytryn
  • 400 g aronii

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. do kielicha wlewamy wodę i sok z cytryn i wkładamy koszyczek, w którym umieszczamy aronię i liście wiśni

    gotujemy 21 minut/temperatura 100/obroty 1,5

     

    2. za pomocą kopystki wyciągamy koszyczek z owocami (zrobiłam jeszcze z nich dżem tmrc_emoticons.) ) i liśćmi wiśni a powstały sok przecedzamy aby był klarowny i czysty (użyłam filtrów do kawy)

     

    3. płuczemy kielich i wlewamy przecedzony sok i dodajemy cukier

    zgotowujemy: 7 minut/temp.100/obroty 1,5

     

    4.wlewamy do butelek/słoików i pasteryzujemy

Porady

Jeśli chcemy by sok był bardziej esencjonalny proponuję dodać 1000g wody.

Aronia podczas tradycyjnego gotowania przez 10 min. traci aż 50% witaminy C. Zmniejszenie tego czasu do 3-4 min. powoduje ubytek tej witaminy o 26%. Natomiast gotowanie na parze powoduje degradację witaminy C jedynie o 12%. Dlatego powinno się gotować/parować krótko, najlepiej na parze/koszyczku .

Nie należy pozyskiwać soku poprzez zasypanie owoców cukrem, gdyż daje to o wiele gorsze rezultaty.

Liście wiśniowe zebrane wczesną jesienią mają nieco za mało aromatu, trzeba przygotować się do tego latem i zebrać je w wkrótce po zebraniu owoców wiśni i włożyć do zamrażarki aż do czasu zbioru aronii.

Zalety aronii można by długo wymieniać, jej owoce są cennym surowcem dietetycznym i leczniczym, wręcz niezastąpionym w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Zawierają bogactwo związków biologicznie czynnych, w tym antocyjanów (ciemnych barwników) mających właściwości przeciwutleniające, a w konsekwencji hamujących procesy starzenia oraz zapobiegających chorobom nowotworowym.

O wysokiej zawartości antocyjanów świadczy to, że nawet po stukrotnym rozcieńczeniu sok z aronii zachowuje różową barwę!

Owoce uwalniają organizm od toksyn, są pomocne w leczeniu chorób krążenia, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają krwawieniu (np. z żołądka w chorobie wrzodowej), zmniejszają też napięcie nerwowe i stres. Spożywanie przetworów z aronii łagodzi skutki chemio- i radioterapii, szkodliwego promieniowania komputera, uodparnia skórę na promieniowanie UV i łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sok z Aronii

Wydrukuj:

Komentarze