thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
3 butelka/butelki/butelek
Poziom
--

Składniki

  • 1000 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 1000 g spirytusu 96%
  • 500 g wódki
  • 500 g cukru
  • 1 laska wanilii

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. żurawinę (ja użyłam mrożonej)  zmixować:

    5 sekund/ obr.4-5

    przełożyć do słoja , zasypać cukrem i zalać alkoholem, dodać przekrojoną na pół wanilię

    następnie macerować w ciepłym miejscu przez miesiąc, co kilka dni wstrząsając słojem.

    Po tym czasie zlać nalew, przecedzić przy użyciu koszyczka  a następnie przefiltrować (użyłam filtrów do kawy)

    Rozlać do butelek i postawić w ciemnym chłodnym pomieszczeniu.

    Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 3-6 miesięcy, im dłużej tym lepsza  tmrc_emoticons.)

    Nalewka ma piękny, czerwono-różowy kolor, jest aromatyczna i orzeźwiająca a przy tym lekko kwaskowa.

Porady


Nalewkę możemy pić dla zdrowia lub dla czystej przyjemności.

Żurawina  działa antyrakowo, ma zbawienny wpływ na nasz układ moczowy, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, a nawet obniża poziom cholesterolu.

Żurawiny powinny unikać osoby ze stwierdzoną osteoporozą czy kamieniami nerkowymi.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Nalewka Żurawinowa

Wydrukuj:

Komentarze