Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
33min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 31/05/24
zmieniono dnia: 31/05/24
Składniki
MAKARON
- 330 gramów mąki z pszenicy durum, mąki pszennej semolina lub „00” + ok. 50 g mąki do podsypywania (może też być mąka 450-550)
- 0,5 łyżeczki soli
- 20 gramów masła, w temperaturze pokojowej
- 3 jajka, w temperaturze pokojowej
- 2 żółtka, w temperaturze pokojowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia TM wsypać (lub przesiać) 330 g mąki, dodać 0,5 łyżeczki soli – podgrzać i napowietrzyć 2 min / 37⁰C / obr. 3,5.
Dodać 20 g miękkiego masła i wymieszać 1 min / obr. 5.
3 całe jajka i 2 żółtka roztrzepać w innym naczyniu. Nastawić 3 min / obr. INTERWAŁ"Ciasto" (wyrabianie ciasta) i dolewać jajka do mąki.
Wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 15-30 minut.
Po tym czasie odkroić kawałek ciasta, resztę zawinąć w folię (lub przykryć ciepłą miską).
Ciasto podsypać mąką z dwóch stron. Rozwałkować cienko za pomocą wałka lub maszynki do makaronu.
Przed krojeniem ciasto oprószyć mąką z obu stron i zwinąć w szeroki rulon lub pokroić na ok. 5-centymetrowe pasy i ułożyć je na sobie. Pokroić ostrym dużym nożem wg uznania na nitki lub szersze paski (lub użyć maszynki do makaronu).
Makaron można ponownie oprószyć mąką i rozrzucić, żeby się nie kleił. Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, gotować ok. 2-3 min od czasu wypłynięcia (trzeba sprawdzić). Po ugotowaniu zalać zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Ugotowany makaron można przechowywać w pojemniku w lodówce przez tydzień.
Makaron można też wysuszyć po pokrojeniu – suszyć rozrzucony na czystej ściereczce lub kratce z piekarnika, następie przełożyć do papierowej torebki lub lnianego woreczka.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?