Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 27min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 31
opublikowany: 30/03/16
zmieniono dnia: 04/03/19
Składniki
CIASTO
- 200 g wody
- 30 g świeżych drożdży, (można zamienić na 5 g drożdży instant)
- 340 g mąki na pizzę, typ 00, (można użyć typu 500) - w zależności od mąki można dodać więcej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ulubione warzywa, wędliny, mięsa, owoce morza, sery itd.
SOS
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów pelati, w sosie
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
- Bazylia
- oregano
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucić 2 ząbki czosnku. Rozdrobnić 3 sek/obr. 5.
Zgarnąć ze ścianek na dno naczynia za pomocą kopystki.
Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek; dusić 2 min/100ºC/obr. 1.
Wrzucić pomidory pelati (z puszki) wraz z sosem pomidorowym, do smaku dodać: sól, pieprz, cukier, bayzlię i oregano. Dusić 5 min/100ºC/obr. 2.
W razie potrzeby delikatnie zmiksować.
Gotowy sos przelać do innego naczynia. Umyć "Blokada naczynia miksującego" . - Do "Blokada naczynia miksującego" wlać 200 g wody, dodać 30 g pokruszonych drożdży. Podgrzać 5 min/40ºC/obr."Mieszanie" .
Zostawić w "Blokada naczynia miksującego" na 10 min.
Po tym czasie dodać 340 g przesianej mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku. Wyrobić ciasto 3 min/"Ciasto" .
Sprawdzić konsystencję ciasta - ewentualnie dodać mąki lub letniej wody.
Pozostawić ciasto na 10 min w "Blokada naczynia miksującego" .
Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wyrobić ponownie 3 min/"Ciasto" .
Zostawić ciasto w "Blokada naczynia miksującego" (lub przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce) na 30-40 min. Cisto powinno podwoić swoją objętość.
Na kilka minut przed wyjęciem ciasta rozgrzać piekarnik do 230-250ºC.
Ciasto cienko rozwałkować lub je rozciągnąć rękami, ułożyć na dużej blasze piekarnikowej.
Ciasto posmarować wcześniej przygotowanym sosem (resztę sosu można użyć do upieczonej pizzy), nałożyć ulubione składniki (np. szynkę konserwową, szynkę parmeńską, salami, podsmażonego kurczaka, owoce morza, pieczarki, paprykę, czarne oliwki, cebulę, kukurydzę, pomidory, surowe jajko, mozzarellę, ser pleśniowy... oczywiście nie wszystko naraz!!!).
Piec 12 minut w temp. 230-250ºC.
Gotową pizzę można posypać liśćmi rukoli.
SOS
CIASTO
Porady
Aby wyciągnąć ciasto z naczynia TM, należy naczynie odwrócić (nad stolnicą) i pokręcić nasadką noży (zewnętrzna strona naczynia).
Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, to proponuję uformować bułeczki i zostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Piec ok. 15 min w temperaturze 180°C.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Niesamowity przepis. Nie ma lepszej pizzy dla każdego, kto ma ochotę na smaczną. Cała moja rodzina bardzo chętnie je jadła. sugeruję Retro Bowl College
Pyszna jest
Właśnie robię
Pizza jest naprawdę pyszna dzieciaki zajadały się pizzą ze smakiem. Ciasto z dodatkiem ostrej papryki jest bardzo dobre w smaku, dobrze odchodzi z garnka. Użyłam zwykłej mąki 450.
Dziękuję za przepis.
Polecam
Pyszna pizza 👍
Przepis na ciasto jeden z najlepszych jakie robiłam, dodatki to każdy wg swojego upodobania, dobra pizza zależy dużo od dobrej jakości składników, tym którym nie smakowała proponuję zmienić na lepsze skladniki
Anwilka:
to podaj ten lepszy przepis...wypróbujemy!
ciasto i sos bardzo smaczne 👍🏻