Składniki
- 400 g kapusty, białej, pokrojonej na mniejsze kawałki
- 400 g kapusty kiszonej
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 25 g oleju rzepakowego
- 120 gróżnych warzyw (marchewka, pietruszka, seler) pokrojonych na mniejsze kawałki
- 800 g wody
- 10 g suszonych grzybów
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 6 śliwek, suszonych
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 kostka bulionowa
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka przyprawy do bigosu ( Prymat)
- 200 gmięsa z szynki wieprzowej pokrojonej w drobną kostkę
- 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 200 g kiełbasy, śląskiej pokrojonej w pół-plasterki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć 200g kapusty białej, rozdrobnić 3 sek/ obr 5. Wyłożyć do innego naczynia (miski), czynność powtórzyć z drugą porcją 200g kapusty,
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 sek/obr. 5, zgarnąć na dno naczynia,
3. Dodać olej, poddusić 5 min / varoma/ obr. 1,
4. Dodać marchew, pietruszkę, seler, rozdrobnić 8 sek / obr.5,, zgarnąć kopystką ze ścianek na dno daczynia,
5. Wlać wodę, dodać kapustę kiszoną, ziele angielskie, grzybki, śliwki, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i kostkę bulionową,
6. Na przystawce Varoma rozłożyć równomiernie mięso, boczek i kiełbasę, przystawkę nałożyć na pokrywę naczynia, , gotować 40 min / varoma/obr. 1 / wsteczne .
7. Po 30 minutach zdjąć przystawkę Varoma, otworzyć pokrywę naczynia i dołożyć kapustę białą.
8. Ponownie zamknąć naczynie, położyć przystawkę Varoma i kontynuować gotowanie.
9. Po zakończonym gotowaniu sprawdzić czy mięso jest miękkie. Jeśli jeszcze twarde, gogotować 10 min. 10. Zdjąć przystawkę Varoma, zawartość naczynia przełożyć do rondla (garnka), dołożyć mięso, boczek i kielbasę z Varomy, przyprawę do bigosu, wymieszać łyżką.
Można w garnku jeszcze podgotować na małym ogniu. Bigos odgrzewany jest coraz lepszy.
S M A C Z N E G O !
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry
Robiłam już dwa razy, pyszny.
Bardzo dobry bigos. Już napewno nie wrócę do tradycyjnie robionego. Nawet mięso którego normalnie nie dawałam do bigosu bo nie specjalnie mi smakował bigos z mięsem to w tej wersji mięso gotowane na parze nie przeszkadzało mi bardzo dobre. Dziękuję😀
Bardzo dobry, u mnie w domu specjalistą od bigosu był tata. Ja pierwszy raz robiłam w termisiu i tacie smakował 😁
Bardzo smaczny. Zawsze robię z podwójnej porcji i zawsze szybko znika często gości na naszym stole na prośbę domowników.
W termomixie podwójna porcja się nie zmieści, niestety, ale tego jest na prawdę sporo.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Mikusia: Robi Pani podwójną porcję w Termomixie, czy w garnku?
Super bigosik 😊
Zawsze robię z podwójnej porcji 😊
Gwiazdek za mało,przepis bardzo dobry.Proporcje słodkiej do kwaśnej doskonałe i smak idealny.Jednak czas gotowania słodkiej trzeba zwiększyć tak jak ktoś już sugerował,dodać już po 10 min.Przyprawy i mięsko czy kiełbaska oczywiście wg.uznania.Polecam.
Bardzo smaczny pomimo, ze nie dawalam miesa tylko boczek wedzony i kielbase.