
Składniki
kluseczki
- 50 gramów suszonych grzybów
- 500 gramów mąki
- 4 jajka
- 250 gramów ciepłej wody
Sos
- 200 gramów cebuli
- 70 gramów masła
- 450 gramów pieczarek pokrojonych na plasterki
- 150 gramów gęstej śmietany 30-36%
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Borowiki lub inne suszone grzyby umieścić w naczyniu miksującym i zmielić drobno .20sek. / obr 7
Do zmielonych grzybów dodać pozostałe skladniki i wyrobić ciasto na kluseczki 1min/ obr.3 Gotowe ciasto musi się " ciągnąć" a nie rwać.
W dużym garnku zagotować wodę i osolić. Kluseczki przecierać przez Kluseczkomanię lub przy pomocy łyżki kłaść na wodzie. Zagotować i zaraz po wypłynięciu wyciagać łyżką cedzakowa. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć aby zachowały temperaturę do momentu podania.
Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować 6 sek/ obr.6
Zgarnąć na dno naczynia przy pomocy kopystki, dodać masło i dusić 2min.30 sek/Varoma/ obr.1
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Dodać do naczynia miksującego z uduszoną cebulą i dusić 7 min./100°C/
/
"Mieszanie"
Dodać 150 gramów gęstej śmietany, doprawić solą i pieprzem .
Duścić kolejne 6 min./100°C/
/
"Mieszanie"
Kluseczki podawać polane sosem i posypać po wierzchu siekaną pietruszką.
kluseczek
sos pieczarkowy
Porady
Przepis pochodzi z Kluseczkomani Tupperware.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciekawy przepis. Ja zrobiłam tylko sos, który jest rewelacyjny. Zamiast pieczarek użyłam świeżych, wcześniej ugotowanych grzybów leśnych, skarcając czas z 7 do 5 min. Następnie dodałam 100 g wywaru z gotowania grzybów i śmietnetanę i wydłużyłam czas gotowania z 6 do 10 min. Sos wyszedł przepyszny, Polecam.
U nas dzis ten sos do ziemniaczków i łososia na varomie ... Aż ślinka cieknie tak pięknie pachnie ...
Wczoraj u mnie na obiad, pycha!
Sos zrobiłam do placków ziemniaczanych.
Genialny 
Nie absolutnie nie moczyć grzybów- trzeba suche grzyby zmielić w TM na proszek taki o konsystencji mąki i połączyć z maką.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Dzien dobry....mniammm...slinka leci, ale mam jedno pytanie-czy grzyby suszone trzeba namoczyc wczesniej czy nie?
Przepraszam ja za Grazynke, pomylila sie
Zdarza sie
Przepis jest smaczny, moge od razu polecic, bardzo podobny do mojego grzybowego makaronu
Nastepnym razem, zamiast makaronu zrobie kluseczki

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Dziękuję , choć to nie jest przepis Pani Veroniki
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Vercia super danie,ślinka leci jak czytam
Wypróbuję na dniach
Buziaczki
