thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
1 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

Ciasto filo

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 MT letniej wody
  • 15 g oliwy z oliwek
  • ----- ---------- Składniki do podsypywania ----------, ------------------------------
  • 60 g skrobi ziemniaczanej, (do podsypywania ciasta)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Podane składniki umieścić w naczyniu miksujacym. (czas 30sek pozycja 6).

    Wyjąć ciasto przy pomocy kopystki na podsypaną skrobią ziemniaczaną deskę uformować kulę.

    Podzielić kulę na 6 mniejszych kuleczek. Ułożyć na desce przykryć wilgotną ściereczką i umieścić w lodówce na około 2 h. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować podsypując dosyć mocno skrobią ziemniaczaną. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć około pół milimetra grubości. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na pergaminie i zwijamy. Można je przechowywać w ten sposób nawet 24h. w lodówce. Można je też zamrozić wtedy może poleżeć nawet 2 tygodnie. Przy rozmrażaniu należy wyjąć ciasto na 6-8h wcześniej (przed użyciem).

    Z tak przygotowanym ciastem możemy śmiało zabierać się za przygotowywanie greckich, tureckich i bułgarskich przysmaków (np. jak Tiropites, Blaklava itp.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto Filo - greckie smaki w zasięgu ręki

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 3, 2017 at 10:37

    A skrobie można zastapić mąką ziemniaczaną?

  • maja 23, 2012 at 14:24

    Wiesz ... nie próbowałem tego w maszynce do makaronu.Tak na chłopski rozum pewnie się da - ale nie na 0,5 mm, bo to prawie przezroczyste ciasto. Pewnie będzie się rwało. Polecam jednak rozwałkować to ręcznie. Ciasto podsypywane skrobią ziemniaczaną można formować bardzo wygodnie i nie będzie się przyklejało.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

  • maja 23, 2012 at 14:18

    Przy najbliższej okazji wypróbuję tmrc_emoticons.) ale czy można rozwałkowywać ciasto przez maszynkę do  makaronu