Składniki
- 1000 g dojrzałych czerwonych ,mięsitych pomidorów
- 300-500 g cukru
- 1/2 porcji cytryny - sok
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Pomidory umyć,wykroić końcówki,pokroić i wrzucić do"Blokada naczynia miksującego" ,zmiksować 5sek./obr.8
Wsypać cukier i wlać sok z cytryny.postawić koszyczek i gotować Waroma 30min.Jak będzie szklisty kolor wlać gorące do wyparzonych słoików ,zakręcić i do góry nogami,aż wystygną.Wynieść do chłodnego miejsca.
Porady
Cukier dodawałam na dwa razy.Od razu wsypałam 300g. a po 15min spróbawałam ,że mało słodkie(zależy od pomidorów)dosypałam jeszcze 200g.Orginalny przepis mówi 1do 1 czyli kilo na kilo
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Haniu dżemik pychotka szczególnie teraz przyniesiony z piwnicy mój mąż się zajada w sezonie zrobię więcej słoiczków
Dżemik extra zrobiłam w pracy degustację z konkursem były kłopoty z odgadnięciem z czego zrobiony
Robiłam z pomidorów lima ale dodałam też żelfix 3:1 i wyszedł super
Veroniko spróbuj moi panowie (mam ich trzech) autorytatywnie stwierdzili że w tej wersji jest mniamniuśny
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
I ja musze wypròbowac Ciekawa sprawa
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Zrobiłam wersję z połową ostrej papryczki(świeżej) :O i zamiast 200g zwykłego cukru dodałam około 200g żelfiks2/1.Moim skromnym zdaniem jest lepszy w tym wydaniu bardziej wyrazisty ,ale rzecz gustu.Polecam tą wersję
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Rzeczywiście dżemik jest fajny -robię go co roku od kilku lat. Dodaję jeszcze odrobinę świeżego imbiru i szczyptę papryki chili. Jest wówczas taki "konkretny" i nie taki przesłodzony.
Polecam!
Pozdrawiam serdecznie
Haniu fajny przepis, jadłam już konfiturkę z cebuli ale z pomidora jeszcze nigdy, muszę wypróbować dziekuję za przepis i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Haniu, coś nowego. Dżemu z pomidorów jeszcze nie robiłam i nie jadłam. Ciekawe!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Haniu dziękuję za przepis nigdy nie robiłam i nie jadlam dżemiku z pomidorów napewno wypróbuję .Pozdrawiam
Pamiętajcie ,że przy gotowaniu na waromie MUSZĄ BYĆ [counterclock ] /1 Z rozpędu tego nie napisałam Na przyszłość się poprawię
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.