Składniki
Do przygotowania musu będą potrzebne
- 1-2 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki cynamonu, Proponuję dodawać do smaku, ja dodaję całą łyczeczkę
- 300 g jabłek, 2 duże, lub 3 małe słodkie jabłka
- 500 gramów topinamburu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Bulwy topinamburu umyć, obrać i zakwasić*. Następnie wyjąć z wody i osuszyć. Pokroić nożem na mniejsze kawałki, wrzucić do naczynia miksującego 3s/obr5. Składnik zgarnąć kopystką ze ścianek.
2. Dodać 80-100 g wody. Przy czym ilośc wody zależy od soczystości jabłek. Proponuję zacząć od 80 g, w każdej chwili będzie można podlać.
Uprażyć do miękkości: 15min/100st.C/obr.1 "Obroty wsteczne" . Po 7 minutach prażenia na wierzch pokrywy zamiast miarki założyć koszyczek, aby płyn odparował.
3. W trakcie gotowania obrać jabłka, aby nie sciemniały, można wykorzystać wodę z cytryną, w której moczył się topinambur. Przed włożeniem do gotowania, delikatnie osuszyć na sitku, bądź na ręczniku papierowym oraz pokroić w kostkę.
Pokrojone jabłka wrzucić na wierzch uprażonego topinamburu, dodać cynamon i prażyć kolejne 5 min/100stC/obr1 "Obroty wsteczne"
Na koniec dodać miód. "Brak obrotów wstecznych"
1 łyżka - mniej słodki, 2 łyżki - moim zdaniem w sam raz.
4. Składniki zmiksować 20s/obr 5-8 stopniowo zwiększając. Konsystencja powinna być gładka z lekko wyczuwalna strukturą składników.
Gdy mus jest za rzadki, można go odparować ok. 5 min/100st.C/obr2 zakładając na pokrywę koszyczek zamias miarki.
Mus jest idealny jako dodatek do kaszy jaglanej, kaszy typu pęcak, czy owsianki.
Smacznego!
Porady
* Topinambur zawiera dużo żelaza, dlatego szybko ciemnieje. Aby temu zapobiec należy go zakwasić, czyli wrzucić na kilka minut do zimnej wody zakwaszonej cytryną (w proporcjach: na 1 litr wody - 0,5 cytryny).
Jeżeli taka porcja jest dla nas za duża. Po przełożeniu do mniejszych słoiczków mus można pasteryzować.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciekawy pomysł.
Are you sure to delete this comment ?