- TM 5
Składniki
CIASTO:
- 20 g drożdży świeżych
- 400 g mąki pszennej typ 500-650
- 200 g wody w temp. pokojowej
- szczypta cukru na drożdże
- 30 g mąki żytniej typ 700 lub 2000
- 10 g soli
- 20 g oliwy z oliwek lub oleju
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki na chlebki umieść w naczyniu miksującym. Wymieszaj dokładnie (15 sek. | obr.3) Dalej wyrabiamy ciasto (3 min. | obr. Interwał)
Rozgrzej piekarnik do 50 stopni C. Przygotuj foremki w których upieczesz chlebki.(Najlepsze będą niewielkie okrągłe, żaroodporne naczynia. Jeżeli takich nie masz może to być dowolna blaszka lub okrągła tortownica, trzeba tylko wtedy pilnować aby ciasto nie przerosło, bo rozleje się na boki).
Naczynia smarujemy lekko olejem, a jeżeli używasz foremki lub tortownicy spód trzeba wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta formujemy dwie kule. Każdą umieszczamy pośrodku w naczyniu, w którym będzie pieczony chlebek. Z pozostałej części ciasta formujemy uchwyty (patrz zdjęcie). Dalej wbijamy pośrodku kuli palec aż do dna aby powstał otwór (jeżeli ciasto się klei do palca posmaruj go lekko olejem). W powstały otwór wkładamy nasze uchwyty. Tak przygotowane ciasto smarujemy jajkiem rozbitym z łyżką wody lub po prostu samą oliwą z oliwek.
Kiedy mamy już wyrośnięte chlebki podnosimy temperaturę w piekarniku do 180-200 stopni C i wypiekamy ok. 30-35 minut. Po upieczeniu będą rumiane. Wyjmujemy je z piekarnika, wyjmujemy z foremki i odstawiamy do przestygnięcia na kratkę. Pozostawione w naczyniu w którym wypiekaliśmy będą wilgotne od spodu dlatego lepiej wyjąć je na kratkę, aby swobodnie wystygły.
Przygotowanie ciasta na 2 chlebki.
Porady
Jeżeli wlejemy zupę możemy chlebki jeszcze lekko podpiec z zupą w rozgrzanym piekarniku - będą jeszcze bardziej aromatyczne podczas podania.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Świeże pachnące ... maksymalnie dzień wcześniej zrobione a później przed podaniem odgrzane w piekarniku ...
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Lepsze (i szczelniejsze) są takie swieżutkie czy nazajutrz/kilkudniowe?
Gdzie można kupić takie foremki do wypiekania chlebków?Pewnie internet, ale jak i gdzie ich szukać?Z góry dziękuje za odpowiedz.
Dzięki Sam trzeba wypróbować bo święta tuż tuż
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Are you sure to delete this comment ?