Składniki
- 400 gmocnej kawy
- 50 g amaretto
- 60 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 500 g serka mascarpone
- 10 g cukru waniliowego
- 2 białka
- szczypta soli
- 20-25 herbatników, /biszkoptów
- 40 gciemnego kakao
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przygotować bardzo mocną kawę i odstawić, by ostygła.
Włożyć cukier do miski i zmiksować 10 sek / obr 9.
Dodać żółtka, mascarpone i cukier waniliowy i miksować 15 sek / obr 6. Wylać krem do osobnego naczynia, a miskę umyć.
Założyć ubijaczkę, dodać białka i sól i ubijać 3 min / obr 4.
Delikatnie wymieszać ubite białko z kremem.
Zanurzyć, na krótko, tak by się nie opiły, biszkopty w kawie i wyłożyć nimi dno płaskiego naczynia.
Przykładać krem i moczone w kawie biszkopty, tworząc warstwy, ostani musi być krem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min. 6 godz.
Przed podaniem obsypać kakao - nie robić tego wcześniej, ponieważ przesiąknie kremem i będzie brzydko wyglądać.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wszystko ok z tym przepisem, tylko wykonać w innych kolejnosciach i jest ok! Żółtka utrzeć na puch, potem dodać maskarpone a na koniec ubite osobno i na sztywno białka i jest ok, program 1 jest najodpowiedniejszy!!!
Zdjęcie inspirujące, przepis w praktyce okazał się niestety porażką, masa nie ściaga się i wszystko pływa
nie polecam tego przepisu, tak jak wspominali poniżej zrobiła się zupa..rzadkie, lejące, rozpływające się - masakra.
Takie przepisy powinno się usuwać ! Nie zerknęłam na komentarze i mam zupę o smaku tiramissu. Porażka ! Dodałam trochę rozrobionej żelatyny... to zapewne pomoże uratować konstencję... ale dramat.
Witam smakoszy tiramisu. Nie robiłam tego deseru wg tu zamieszczonego przepisu. Zawsze robię robotem ręcznym. Przeczytałam w internecie, że ważne jest krótkie ucieranie serka mascarpone z żółtkami.Zbyt długie ucieranie powoduje, że masa staje sie rzadka. Ja ucieram żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym a później delikatnie z serkiem, nie dodaję też ubitych białek z jajek. Może tu tkwi błąd, jest ucierany serek razem z żółtkami i cukrem i to szybko. Ja wolę zrobić to ręcznym mikserem i zawsze się udaje. Chyba termomixu nie można wykorzystać do przygotowania tego deseru. A może utrzeć najpierw żółtka z cukrem, później dodać serek mascarpone i na niższych obrotach tylko lekko wymieszać. Piszcie jeśli Wam się uda. Pozdrawiam
pusia
To prawda masa się nie zastygła nawet po 24 h coś jest nie tak z tym przepisem ale ja i tak zjadłam to tiramisu bo w smaku było wyśmienite mimo że troche wodniste
ALE PADŁO dawnio nik mnie tak nie naciąl, nigdy nie róbcie tego ciasta,
Pani ROMAYM zniecheciłas mnie skutecznie do korzystania z przepisów z sieci.
Dużo zmywania, drogi przepis, a wyszła jakaś rzadziocha jakby się bidny zes..ł.
beznadziejny przepis!czy ktos to w ogole robił?zle sa dobrane obroty i zoltka z cukrem i mascarpone zmieniaja sie w lejaca mase absolutnie nie przypominajaca krem.
zawiodłam się
Przepis BEZNADZIEJNY !! WSZYSTKO ZROBILAM POKOLEI I MASA WYSZLA RZADKA ! A RACZEJ TO MA BYC KREM A NIE RZADKA ZUPKA !
Akurat robię to ciasto. A co z amaretto? Dodac do kawy, tak?
Are you sure to delete this comment ?