thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
14min
Czas całkowity
14min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 01/12/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 400 gmocnej kawy
  • 50 g amaretto
  • 60 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 500 g serka mascarpone
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 20-25 herbatników, /biszkoptów
  • 40 gciemnego kakao

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Przygotować bardzo mocną kawę i odstawić, by ostygła.

    Włożyć cukier do miski i zmiksować 10 sek / obr 9.

    Dodać żółtka, mascarpone i cukier waniliowy i miksować 15 sek / obr 6. Wylać krem do osobnego naczynia, a miskę umyć.

    Założyć ubijaczkę, dodać białka i sól i ubijać 3 min / obr 4.

    Delikatnie wymieszać ubite białko z kremem.

    Zanurzyć, na krótko, tak by się nie opiły, biszkopty w kawie i wyłożyć nimi dno płaskiego naczynia.

    Przykładać krem i moczone w kawie biszkopty, tworząc warstwy, ostani musi być krem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min. 6 godz.

    Przed podaniem obsypać kakao - nie robić tego wcześniej, ponieważ przesiąknie kremem i będzie brzydko wyglądać.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

TIRAMISU

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 10, 2019 at 17:34

    Wszystko ok z tym przepisem, tylko wykonać w innych kolejnosciach i jest ok! Żółtka utrzeć na puch, potem dodać maskarpone a na koniec ubite osobno i na sztywno białka i jest ok, program 1 jest najodpowiedniejszy!!!

  • września 1, 2013 at 11:56

    Zdjęcie inspirujące, przepis w praktyce okazał się niestety porażką, masa nie ściaga się i wszystko pływa tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.((

     

  • października 28, 2012 at 17:39

    nie polecam tego przepisu, tak jak wspominali poniżej zrobiła się zupa..rzadkie, lejące, rozpływające się - masakra.

     

  • maja 1, 2012 at 00:53

    Takie przepisy powinno się usuwać ! Nie zerknęłam na komentarze i mam zupę o smaku tiramissu. Porażka ! Dodałam trochę rozrobionej żelatyny... to zapewne pomoże uratować konstencję... ale dramat.

  • listopada 21, 2011 at 09:36

    Witam smakoszy tiramisu. Nie robiłam tego deseru wg tu zamieszczonego przepisu. Zawsze robię robotem ręcznym. Przeczytałam w internecie, że ważne jest krótkie ucieranie serka mascarpone z  żółtkami.Zbyt długie ucieranie powoduje, że masa staje sie rzadka. Ja ucieram żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym a później delikatnie z serkiem, nie dodaję też ubitych białek z jajek. Może tu tkwi błąd, jest ucierany serek razem z żółtkami i cukrem i to szybko. Ja wolę zrobić to ręcznym mikserem i zawsze się udaje. Chyba termomixu nie można wykorzystać do  przygotowania tego deseru. A może utrzeć najpierw żółtka z cukrem, później dodać serek mascarpone i na niższych obrotach tylko lekko wymieszać. Piszcie jeśli Wam się uda. Pozdrawiam 

    pusia

  • listopada 20, 2011 at 11:19

    To prawda masa się nie zastygła nawet po 24 h coś jest nie tak z tym przepisem ale ja i tak zjadłam to tiramisu bo w smaku było wyśmienite mimo że troche wodniste tmrc_emoticons.)

  • listopada 19, 2011 at 17:30

    ALE PADŁO tmrc_emoticons.((  dawnio nik mnie tak nie naciąl, nigdy nie róbcie tego ciasta, 

    Pani ROMAYM zniecheciłas mnie skutecznie do korzystania z przepisów z sieci.

    Dużo zmywania, drogi przepis, a wyszła jakaś rzadziocha jakby się bidny zes..ł.

  • października 14, 2011 at 19:49
    1.0

    beznadziejny przepis!czy ktos to w ogole robił?zle sa dobrane obroty i zoltka z cukrem i mascarpone zmieniaja sie w lejaca mase absolutnie nie przypominajaca krem.

    zawiodłam się

  • października 14, 2011 at 17:24
    1.0

    Przepis BEZNADZIEJNY !! WSZYSTKO ZROBILAM POKOLEI I MASA WYSZLA RZADKA ! A RACZEJ TO MA BYC KREM A NIE RZADKA ZUPKA !

  • czerwca 18, 2011 at 16:15

    Akurat robię to ciasto. A co z amaretto? Dodac do kawy, tak?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: