Składniki
- 200 g ryżu
- 500 g mleka
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 40 g rodzynek
- 4 łyżki ulubionego dżemu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wlewamy 1 litr wody, zakładamy koszyczek i wsypujemy do niego ryż, gotujemy czas 20 min/ Varoma/ obr.1.
Wyciągamy koszyczek z ugotowanym ryżem i wylewamy wodę. Do czystego naczynia wlewamy mleko, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, makę i sól i gotujemy czas 8 min/ 90 st/ obr.3. Po ugotowaniu budyniu wrzucamy do niego rodzynki i ryż i mieszamy za pomocą kopystki czas 15sek, obr.1.
Do 4 miseczek wkladamy po łyżce ulubionego dżemiku, u mnie wieloowocowy, i wkladamy porcję budyniu, schładzamy lub jemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Deser pyszny. Zmieniłam trochę proporcje ryżu, ponieważ było za tęgie. Wystarczy 150 g. ostatni etap, czyli miesznie ryżu z budyniem zmieniłam na 15s/obroty wsteczne/3. Rewelka. Dzieci też go uwielbiają.
Deser bardzo smaczny. Dałam połowę tego ryżu czyli 200 g po ugotowaniu i jeśli ktoś lubi mniej słodkie desery to cukru należy dać mniej, około 30 g. Zamiast rodzynek jagody goji i posypka z płatków migdałowych. Polecam !
W porządku ale bez jakiegoś szału. Dałam mnej cukru bo było mocno słodkie. Może spodobać się dzieciom.
Zapisuję i wypróbuję
Witaj Wawi dziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowało pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
ja dodałam jeszcze kilka kropel aromatu waniliowego -pyszne i bardzo sycące - polecam
Vercia bidulko no to musisz uważać a tika to mieszanka, w ktorej skład wchodzą : KOLENDRA, KOZIERADKA, CUMIN, PIEPRZ CAYENNE, IMBIR, TRAWA CYTRYNOWA,CZOSNEK,GOŹDZIKI,GAŁKA MUSZKATOŁOWA.
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Tika masala do mies, nie znam. Musze poszukac i zaspokoic moja ciekawosc A ze uzywasz mnòstwo dodatkòw, to widac po Twoich przepisach I ja lubie w zasadzie kuchnie swiatowa.... Nie wszystko, wybrane potrawy, ale pròbuje wszystkiego i pòzniej decyduje czy mi smakuje, czy nie. Ja, z kolei, musialam ograniczyc troche ziola. Na moje problemy z zoladkiem, specjalista mi absolutnie zabronil. Jesc malo, proste potrawy i bez zadnych dodatkòw. Calkowicie nie posluchalam go, troche tak, troche nie. Wiec zmniejszylam do minimum niektòre przyprawy, niestety No, ale jak przecholuje, to nie wiem czy plakac, czy isc od razu do szpitala, czy co robic.... Wiec troche musze uwazac, jak nie chce cierpiec...
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Vercia ja jestem wielką fanką różnego rodzaju przypraw, uwielbiam curry (kurczak z ryżem z curry jest obłędny), lubię smak kuchni chińskiej, indyjskiej, włoskiej, francuskiej. Kardamon znam i używam do deserów, muszę sprobować dodać do budyniu napewno jest pyszny ostatnio kupiłam sobie mieszankę przypraw garam masala i tika masala do mięs, są pyszne i mają taki zupełnie odmienny smak od naszego tradycyjnego kurczaka, polecam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Bardzo dobry Ponad 15 lat temu, moze 20...., nie pamietam... dostalam przepis na budyn (od pewnego Hindusa) - tzw. kheer, pudding ryzowy. Dodaj , gotujac, cale ziarna-owoce kardamonu. Jak juz bedzie gotowe, wyjmij je - nie jedz ich - w takiej postaci , po rozgryzieniu, nie sa smaczne To przewiduje oryginal i chyba maja racje, bo zapach jest niesamowity. Spròbuj Magi
Mam kilka przepisòw, czasem cos tam robie; kuleczki ryzowe, slodycze z curry.... Bardzo lubie tez pikantne pierozki.. W zeszlym miesiacu zostalam zaproszona do restauracji hinduskiej. Bardzo lubie pikantne, ale rzadko jem, bo nie moge . No i niektòre rzeczy sa dosc ciezkostrawne. Ryz z warzywami na ostro jest super, ale ja trawie caly dzien pòzniej.... Ale jadlam pyszny chleb, nie ten, co zawsze... Jakis inny zrobili. Tylko , zeby ich piernik, nie chcieli dac mi przepisu Nie bylo mocnych.... Mysle, ze pod koniec tygodnia znowu sie wybierzemy z kumplem, Hindusem.... Bede tyle brzeczec, az mi dadza przepis No chyba, ze mnie wygonia Zobaczymy
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Are you sure to delete this comment ?