Składniki
Sos beszamelowy
- 40 gramów masła, pokrojonego na kawałki
- 60 gramów mąki pszennej, typ 550
- 500 g mleka
- 0,5 płaskich łyżek soli
- 1-2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- pieprz, mielony, do smaku
- oregano, tymianek, do smaku
Farsz
- 450 g kalafiora, mrożonego
- 450 g brokuła, mrożonego
- 2 srednie marchewki
- 1 ser mozzarella, (lub ser morski 200g)
- 300 g makaronu, np. rurki, świderki
- ew. posiekana natka pietruszki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Kalafiora i brokuła rozmrażamy prędzej, makaron gotujemy al dente. W tym czasie rozdrabiamy ser 9s/obr.5
2.Przygotowujemy sos beszamelowy. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki według podanej kolejności i podgrzewamy 7 min/90*C/obr.4
3.Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy i wykładamy różyczkami kalafiora i brokuła, dodajemy pokrojone w cieniutkie półplasterki marchewkę i ugotowany makaron . Warzywa lekko oprószamy solą i pieprzem, mieszamy.
4. Zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy mozzarellą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 - 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Właśnie nastawiłam do piekarnika
Bardzo dobre danie.
Zaciekawiło mnie stwierdzenie- cyt.;.."rozmrażamy prędzej'..?
pozdrawiam
Przepis znam, swietny Jedyna ròznica, ze robie go zima, ze swiezych warzyw sezonowych... teraz u nas za goraco na zapiekanki ... nie chce sie jesc, tylko pic i niezbyt lubie mrozone warzywa...
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Bardzo lubię zapiekanki, dodaje do przepisów do wypróbowania
Ciekawy przepis w sam raz na lato napewno wypróbuje
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję