Składniki
Masa
- 50 g szpinaku (liście)
- 2 jajka
- 20 g mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 batat, ok. 400 g (obrany i pokrojony na kawałki)
Dodatkowo
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana do podania lub jogurt
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucamy kawałki batata, jajka, mąkę kukurydzianą, sól i pieprz. Zakładamy miarkę i rozdrabniamy 12 s/obr. 5. Dodajemy liście szpinaku i rozdrabniamy "Mieszanie" 5-6 s/obr. 4.
Na patelnię wlewamy olej i mocno rozgrzewamy. Nakładamy 1-2 łyżki masy i formujemy placki. Podczas smażenia należy zmniejszyć ogień/temperaturę smażenia. Smażyć z obu stron do uzyskania złotej i chrupiącej skórki. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika kuchennego.
Podawać z kwaśna śmietaną.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dodalam Wiecej jajek I smazylam Na małym ogniu. Fajny pomysł
Ciasto nie trzyma się, masakra
Ciasto mi się komplateni nie trzyma kupy, ale wyszła całkiem niezła papka.
Are you sure to delete this comment ?