Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- Ciasto (Calzone, s. 128)
- 220 g wody, letniej
- 1 łyżeczka cukru, lub 1 łyżeczka słodu
- 20 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 1 łyżeczka soli
- Dodatki do Margherita:
- 300 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
- 400 g rozdrobnionych pomidorów
- 2 - 3 szczypty soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek, extra virgin
- 10 - 15 liści bazylii
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać20 s/obr. 2. - Dodać mąkę, oliwę z oliwek i sól, wyrobić 2 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Ciasto przełożyć do posmarowanej odrobiną oliwy dużej miski, uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Przygotowanie pizzy Margherita:
Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. - Do naczynia miksującego włożyć ser mozzarella, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka i pozostawić do ocieknięcia na około 10 minut.
- Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na cienki prostokąt (1 cm), ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta wywinąć ku górze.
- Na cieście ułożyć pomidory i ser mozzarella, posypać solą i polać 2 łyżkami oliwy z oliwek. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 220°C przez około 20 minut. W czasie pieczenia porwać liście bazylii, włożyć do małej miseczki i wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Posypać pizzę mieszanką bazylii i oliwy, piec w temp. 220°C przez kolejne 5 minut. Pizzę pokroić na 4 kawałki, podawać.
- Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
ROBIĘ ZAWSZE TO CIASTO A DODATKI WEDŁUG UZNANIA
ciasto mistrzostwo świata, na wszelki wypadek robiłam pod rząd kilka razy żeby sie przekonać że zawsze wychodzi takie idealne
Pizza wyszła przepyszna! Polecam
Pizza wyszła znakomita. Przepis na ciasto wykorzystywałam już kilka razy, zawsze tak samo dobre! Polecam.
Bardzo dobre ciasto na pizze Często gości na moim stole
Pizza bardzo dobra, ja rownież uważam, że ciasta starczy spokojnien na dwie pizze
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Polecam!
Ciasto super, można zrobić dwie pizze na cienkim spodzie