Składniki
pasztet
- do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa uniwersalna
- ok. 100 g zielonych oliwek
- 1 papryka czerwona
- 60 g płatków owsianych
- 75 g tartej bułki
- 4 jaja
- 250 g pieczarek
- 100 g oleju
- 2 ząbki czosnku
- 180 g cebuli, obranej, pokrojonej na ćwiartki
- 250 g żółtego sera
- 750 g cukinii obranej pokrojonej na kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia włożyć cebulę i czosnek, posiekać 6 sek. / obr.4,5 Dodać pieczarki i posiekać 4 sek. / obr. 4
Zgarnąć kopystką na dno naczynia, założyć motylek, dodać olej i dusić 7 min. / Varoma / obr "Obroty wsteczne" 1
Otworzyć pokrywę, zdjąć motylek i odczekać 10 min, żeby przestygło.
Do masy grzybowo-cebulowej w TM dodać bułkę tartą, płatki owsiane, 4 zółtka oraz przyprawy (1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki gałki...) i wymieszać pomagając kopystką 10 sek / obr "Obroty wsteczne" 3
Przełożyć masę do dużej miski, dodać odcedzoną cukinię i ser ( 2-3 łyżki zostawić do posypania wierzchu); wymieszać drewnianą łyżką.
Do naczynia włożyć paprykę i oliwki i posiekać 4s. / obr.3-4; dołożyć do masy w misce.
pasztetu
Porady
Zamiast papryki można dodać suszone pomidory pokrojone w kostkę. Można też dodać "wkład mięsny" przesmażony boczek lub kiełbsę, albo bardziej dietetycznie -ugotowaną pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
mój niestety nie wyszedł, rozpadał się
Pasztet wyszedł mi super. Cała rodzina była zachwycona smakiem. Dziękuję za udostępnianie przepisu. Pasztet zagości na stałe na naszym stole. 😊😊😊
Witam!!!
Wypróbowany. Pasztecik jak marzenie. Pyszny- nie, on jest przepyszny. Już dodałam do ulubionych.Dzięki za przepis i pozdrawiam
coś nie tak poszło...
Pasztecik rewelacyjny, pachnie cudownie, na zdjeciu moj, przed wlozeniem do piekarnika [[wysiwyg_imageupload:2426:]]
Ostatnio mam "pasztetową" wenę. Po raz pierwszy piekłam i próbowałam pasztety z warzyw. Był już pasztet z fasoli, pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej, a dzisiaj przetestowany został przepis na pasztet z cukiną i pieczarkami. Przyznaję, że w porównaniu z poprzedni wymaga więcej pracy, ale efekt pyszny.
Zrobiłam pół porcji i okazuje się, że tylko pół.....
Pasztecik pyszny, gorąco polecam wszystkim. Następnym razem zrobię troszeczkę pikantniejszą wersję i żeby był bardziej kleisty wrzucę tam kaszę jaglaną.
Gratuluję Elu wielu smacznych przepisów i kreatywnej kuchni
Pasztecik zrobiłam na święta. Bardzo smaczny! Zachęcam do wypróbowania
Ula i Zyga, oliwki i paprykę należy dodać w punkcie 4 po wyłożeniu masy do miski. Dziękuję za uważne czytanie przepisu i zwrócenie uwagi Pozdrawiam i zaraz poprawię Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
gdzie i kiedy dodac papryke i oliiwki?
Pasztecik pyszny i bardzo zdrowy polecam dziekuję za przepis
Are you sure to delete this comment ?