thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 07/06/13
zmieniono dnia: 03/02/14

Składniki

Pasztet

  • 3-4 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 150 g migdałów, najlepiej bez skórki
  • 1 łyżeczka curry
  • 750 g mrożonego szpinaku, lub podwójna ilość świeżego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • ew. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, lub świeże zioła -2 łyżki; posiekane
  • 150 g kaszy jaglanej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Pasztetu
  1. Migdały bez skórki zalać wodą do pokrycia i odstawić na noc; następnego dnia wypłukać.

    2.odważyć kaszę jaglaną, umieścić na sitku i wypłukać zimną wodą; przelać wrzątkiem w celu usunięcia ew goryczki; przełożyć do naczynia , dodać 450 g wody i gotować ok. 20 min / 90*C / obr.2

    3,Dodać szczyptę soli i zmiksować na gładką masę 30-40 s. / obr 10

    4.Dodać migdały, rozmrożony, odciśnięty szpinak, olej i przyprawy i zmiksować ok 1 min / obr.9 (w połowie czasu zdjąć pokrywę i zgarnąć masę kopystką ze ścianek naczynia na dno)

    5.Przełożyć do natłuszczonej keksówki lub naczynia żaroodpornego i piec ok. 40 min w temp. 175*C (góra-dół)

    6.Sprawdzić patyczkiem, czy dopieczony; w razie potrzeby czas przedłużyć

    7.Kroić po całkowitym wystudzeniu

Porady

Przed pieczeniem wierzch pasztetu możemy posypać płatkami migdałowymi

Jeżeli mamy migdały w skórkach, to przed namoczeniem zalewamy wrzątkiem na 10 minut i szybko zdejmujemy skórkę. Najlepiej wodę odlać a migdały przesypać na kuchenny ręcznik papierowy 2-3 warstwy i "wytrzeć" skórkę tmrc_emoticons.) 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pasztet jaglany ze szpinakiem

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?