thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 25/05/15
zmieniono dnia: 25/05/15

Składniki

Dahl

  • 1 marchew, pokrojona na kawałki
  • świeża kolendra, liście
  • 2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki ziaren musztardowca
  • 2,5 centymetra imbiru świeżego, obranego i pokrojonego w plasterki
  • 1 cebula duza, przekrojona na ćwiartki
  • 30 gramów oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki, (płaska)
  • 300 gramów wody
  • 500 gramów mleka kokosowego
  • 320 gramów czerwonej soczewicy
  • 350 gramów pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki lub z puszki - można dodac pomidorową passatę
  • sok z jednej limonki
  • sól i pieprz do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Marchewkę i kolendrę umieszczamy w naczyniu miksującym: 5 sek/obroty 7 – odkładamy do innego naczynia.

    2. Do naczynia miksującego wkładamy kmin rzymski i ziarna musztardowca – mielimy: 25 sek/obroty 8.

    3. Dodajemy imbir, czosnek, cebulę – siekamy 5 sek/obroty 7

    4. Zgarniamy ze ścianek naczynia kopystką.

    5. Dodajemy olej oraz marchewkę z kolendrą i dusimy: 3 min/100 stopni/obroty 1

    6. Dodajemy przyprawy: garam masala, kurkumę i paprykę i dusimy: 1 min/100 stopni/obroty 1

    7. Dodajemy wodę, mleko kokosowe, soczewicę i pomidory - gotujemy: 15 min/100 stopni/obroty 1

    8. Dodajemy sok z limonki, sól i pieprz do smaku - gotujemy jeszcze przez 5 min/100 stopni/obroty 1

Porady

Dahl podajemy gorący. Świetnie smakuje z chlebkami naan i opcjonalnie z odrobiną jogurtu naturalnego.

 

Opcje:

Świeżą kolendrę można opcjonalnie zastąpić natką pietruszki a ziarna musztardowca ziarnami kolendry – postępować jak w przepisie.

Jeśli używacie mleka z puszki to w przepisie można zmienić proporcje i dodać: 400 g mleka kokosowego (jedna puszka) i 400 g wody.

 

Kokosowy Dahl świetnie smakuje tuż po przyrządzeniu, ale także po rozmrożeniu, może więc stanowić idealne danie na sytuacje „awaryjne”.

Smacznego tmrc_emoticons.-)

Inspiracja: Blog sugercoatit.com

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kokosowy dahl z czerwonej soczewicy

Wydrukuj:

Komentarze