Składniki
Dahl
- 1 marchew, pokrojona na kawałki
- świeża kolendra, liście
- 2 łyżeczki kuminu rzymskiego
- 2 łyżeczki ziaren musztardowca
- 2,5 centymetra imbiru świeżego, obranego i pokrojonego w plasterki
- 1 cebula duza, przekrojona na ćwiartki
- 30 gramów oleju
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 łyżeczka ostrej papryki, (płaska)
- 300 gramów wody
- 500 gramów mleka kokosowego
- 320 gramów czerwonej soczewicy
- 350 gramów pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki lub z puszki - można dodac pomidorową passatę
- sok z jednej limonki
- sól i pieprz do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Marchewkę i kolendrę umieszczamy w naczyniu miksującym: 5 sek/obroty 7 – odkładamy do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego wkładamy kmin rzymski i ziarna musztardowca – mielimy: 25 sek/obroty 8.
3. Dodajemy imbir, czosnek, cebulę – siekamy 5 sek/obroty 7
4. Zgarniamy ze ścianek naczynia kopystką.
5. Dodajemy olej oraz marchewkę z kolendrą i dusimy: 3 min/100 stopni/obroty 1
6. Dodajemy przyprawy: garam masala, kurkumę i paprykę i dusimy: 1 min/100 stopni/obroty 1
7. Dodajemy wodę, mleko kokosowe, soczewicę i pomidory - gotujemy: 15 min/100 stopni/obroty 1
8. Dodajemy sok z limonki, sól i pieprz do smaku - gotujemy jeszcze przez 5 min/100 stopni/obroty 1
Porady
Dahl podajemy gorący. Świetnie smakuje z chlebkami naan i opcjonalnie z odrobiną jogurtu naturalnego.
Opcje:
Świeżą kolendrę można opcjonalnie zastąpić natką pietruszki a ziarna musztardowca ziarnami kolendry – postępować jak w przepisie.
Jeśli używacie mleka z puszki to w przepisie można zmienić proporcje i dodać: 400 g mleka kokosowego (jedna puszka) i 400 g wody.
Kokosowy Dahl świetnie smakuje tuż po przyrządzeniu, ale także po rozmrożeniu, może więc stanowić idealne danie na sytuacje „awaryjne”.
Smacznego
Inspiracja: Blog sugercoatit.com
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
.
Pyszne danie! Wyszło idealnie. Dziękuję za przepis i pozdrawiam!
Znakomity przepis.
Smak niczym z indyjskiej restauracji...
Wyśmienite danie. Wyjątkowy, orientalny smak. Do tego proste i szybkie w przygotowaniu.
Smakuje świetnie - zwłaszcza z chlebkami naan.