Składniki
kartoflak bezglutenowy
- 3 łyżek mąki bezglutenowej
- 800 gramów ziemniaków, surowych
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżek majeranku
- 200 gramy boczku
- 2 cebule, średnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. boczek kroimy w kostkę i smazymy na patelni (bez tłuszczu) ...nie przypalamy, tylko podsmazamy tak, żeby tłuszcz się z niego wytopil
2. obrane ziemniaki (pokrojone w kawałki), cebulę i czosnek wrzucamy do "Blokada naczynia miksującego" obroty 7/30sek
3. masę przerzucamy na sito
4. do "Blokada naczynia miksującego" dodajemy jaja, mąkę, majeranek, sól, pieprz, odsączoną mase ziemniaczaną i mieszamy obroty 4/10sek
5. dodajemy boczek z całym tłuszczem, i skrobię, która sie odstala w wodzie po odcedzaniu masy ziemniaczanej (wode odlewamy)
6. wszystko razem mieszamy "Obroty wsteczne" obroty 4/10sek
7. piekarnik 180stopni czas ok 60min
opcja: mozna położyć cienkie plastry boczku na spodzie naczynia (mnie juz nie zostały)
tymianek też pasuje
SMACZNEGO
masa ziemniaczana
Porady
[[wysiwyg_imageupload:2155:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super przepis.
ja też uwielbiam
a co masz innego w przepisie? chetnie poeksperymentuje
Ja robie podobny. Zreszta lubie dania z ziemniakow.