thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 21/06/14
zmieniono dnia: 21/06/14

Składniki

kartoflak bezglutenowy

  • 3 łyżek mąki bezglutenowej
  • 800 gramów ziemniaków, surowych
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżek majeranku
  • 200 gramy boczku
  • 2 cebule, średnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    masa ziemniaczana
  1. 1. boczek kroimy w kostkę i smazymy na patelni (bez tłuszczu) ...nie przypalamy, tylko podsmazamy tak, żeby tłuszcz się z niego wytopil

    2. obrane ziemniaki (pokrojone w kawałki), cebulę i czosnek wrzucamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" obroty 7/30sek

    3. masę przerzucamy na sito

    4. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodajemy jaja, mąkę, majeranek, sól, pieprz, odsączoną mase ziemniaczaną i mieszamy obroty 4/10sek

    5. dodajemy boczek z całym tłuszczem, i skrobię, która sie odstala w wodzie po odcedzaniu masy ziemniaczanej (wode odlewamy)

    6. wszystko razem mieszamy Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obroty 4/10sek

    7. piekarnik 180stopni czas ok 60min

     

    opcja: mozna położyć cienkie plastry boczku na spodzie naczynia (mnie juz nie zostały) 

    tymianek też pasuje

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.)

Porady

[[wysiwyg_imageupload:2155:]]

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kartoflak bezglutenowy

Wydrukuj:

Komentarze