Składniki
mąka
- 3 czubate łyżki siemienia lnianego, mielony
- 1 czubate łyżki sezamu, czarnego
- 1 czubate łyżki pestek dyni
- 1 płaskie łyżki soli
- 1 czubate łyżki cukru
- 25 g drożdży świeżych, lub ok 10g suchych
- 0,550 litra ciepłej wody, do 650ml (w zależności jak maka bedzie brała)
- 500 g BG mąka do chleba, schaer
- 3 czubate łyżki słonecznika, łuskanego :)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
wszystkie składniki wrzucamy do TM
w odrobinie cieplej wody rozpuszczamy drożdże ...wszystko razem łączymy
wody dajemy najpierw ok 500ml
jak będzie za gumowate, to dolewamy stopniowo
"Obroty wsteczne" "Ciasto" 2min (po tym czasie sprawdziłam czy nic nie zostało na bokach ...jak tak, to kopystka i odklejamy ...znowu mieszamy
czekamy 20min aż podrośnie
mieszamy "Obroty wsteczne" "Ciasto" 1 min
ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i kolejne 20 min (do wyrośnięcia)
piekarnik nagrzewamy do 250st (pieczenie: góra/dół)
na dno piekarnika wkładamy nieduże naczynie żaroodporne wypełnione woda
wkładamy formę z chlebem
po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 230st.
Pieczemy 40-50 minut
Po wyjęciu, można przetrzeć woda …po wystygnięciu będzie bardziej chrupiące
SMACZNEGO
ciasto
Porady
ciepły jest obłędny ...podobno jak czerstwieje, to fajny jest odgrzewany na parze lub w tosterze
ale nie wiem czy doczeka do czerstwienia
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pycha! Dodałam orzechy, otręby orkiszowe itp. Dzięki!
Chlebek jest po prostu rewelacyjny. Nie mogę się go najeść
Ja rónież miałam obawy ale bardziej, że wyjdzie mi zakalec...użyłam UNI MIX do chleba i pizzy firmy bezgluten, zrobiłam z 1/2 porcji aby sprawdzić czy będzie ok i muszę powiedzieć że chlebek pycha na ciepło szczególnie polecam
Trochę się obawiałam, bo brak tu oleju/oliwy, ale siemie lniane zrobiło swoje . Bardzo smaczny chlebek, polecam serdecznie