

- TM 31
Składniki
Greckie kotleciki z cukini
- oliwa z oliwek extra vergine, do smażenia
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 8 g soli
- 80 g mąki pszennej
- 180 g sera feta
- 1 jajo kurze
- 1 czubate łyżeczki koperku świeżego
- 5-7 gałązek mięty świeżej
- 1 pęczka Szczypiorku
- 1 cebula, ok.250g
- jogurt grecki
- 3 małe cukinie, ok.800g
- przyprawa tzatziki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki i pokrojoną cukinię z solą posiekać w TM poz.4 przez 15s
posiekane warawrzywa wyłożyć do koszyczka na 1/2 h.
Odcisnąć posiekaną cukinię z cebulą w ściereczce
miksujemy zioła (mięta, szczypiorek,koperek) z jajem poz.10 12s
W misce ręcznie mieszamy odciśnięte warzywa z fetą ,mąką oraz z czarnym mielonym pieprzem
formujemy kotleciki i odkładamy je na papier do pieczenia, który jeszcze odrobinę osuszy nam kotlety
Smażymy kotlety z obu stron. Usmżone kotleciki podajemy z przyprawionym jogurtem greckim
Greckie kotleciki z cukini
Porady
Więcej zdjęć na blogu ://alicjakwkrainie.blogspot.com/2015/08/greckie-kotlety-z-cukinia-zioami-i-feta.html
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Kotleciki bardzo smaczne, potwierdzam. Smażyłam na niezbyt dużym ogniu, żeby nie były surowe w środku.
Kotleciki pyszne
Masz rację
Mieta daje charakterystyczny smak. Możesz go zmienić według indywidualnych upodobań.
Na varomie dużo traci na smaku. Usmażenie kotletów daje pyszny smak.
Tak smażymy
Kotleciki smażymy bo w składnikach jest podanaoliwa do smażenia
Ja proponuję uproszczenie.: w punkcie 6 do naczynia dorzucić cukinię iresztę składników, wymieszać 5sek/obr.
"Obroty wsteczne" 2 Przeciez po to jest TM.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Ja chyba zrobiłabym na varomie
A ile czasu pieczemy te kotleciki i w jakiej temeraturze? Bo jakoś nie mogę znaleźć...
majkat