Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 04/05/20
zmieniono dnia: 04/05/20
Składniki
Cukinie z nadzieniem kukurydziano-serowym
- 4 porcji srednia wielkosc mlodej cukini
- 100 g ser parmezan
- 100 g por
- 150 g kukurydza z puszki (odsaczona)
- 1 porcji jajko
- 130 g smietankowy serek w tubce
- 1 łyżki suszonego estragonu
- 1 łyżki oregano, suszone
- 1 szczypty sól
- 1 szczypty pieprz
- 60 g kasza kuskus
- 50 g goracy bulion warzywny do kaszy kuskus
- 200 g opcjonalnie dla smakoszy miesa boczek wedzony pancetta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- postawic miske na "Blokada naczynia miksującego" i odwazyc kasze kuskus, nastepnie zalac goracym bulionem, przykryc i odstawic do napecznienia na ok 10 min
- cukinie umyc, przekroic wzdluz na polozwe , ostroznie lyzeczka wydrazyc miazsz pozostawiajac ok 1cm grubosci, przyprawic sola i pieprzem
- do "Blokada naczynia miksującego" wrzucic ser parmezan, rozdrobnic 15s/obr.10 przelozyc do miseczki
- do "Blokada naczynia miksującego" wrzucic pokrojonego na 3cm kawalki pora, rozdrobnic
5s/obr.10, przelozyc do miseczki - do "Blokada naczynia miksującego" wrzucic 100g kukurydzy, serek topiony, jajko i zmiksowac 20s/obr.6
- nastepnie do "Blokada naczynia miksującego" wrzucic odsaczona kasze kuskus, 60g sera (reszte 40g pozostawic na posypanie wierzchu), por, pozostala ilosc kukurydzy, ( opcjonalnie dla smakoszy miesa wrzucamy 200g boczku porojonego na 0.5 cm paseczki), estragon , oregano, szczypta pieprzu i soli----dokladnie mieszamy kopystka
- nastawic piekarnik na 200 st i wylozyc papierem blache ( mozna wysmarowac oliwa z oliwek lub maslem i uzyc naczynia zaroodpornego )
- z polowek cukini zlac nadmiar soku a nastepnie nadziac farszem kukurydzianym i posypac po wierzchu pozostalym serem
- cukinie ukladac na blaszce lub naczyniu zaroodpornym obok siebie, wstawic do nagrzanego piekarnika na ok 35-40min az sie zarumieni
Cukinie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?