- TM 5
Składniki
Ciasto
- 560 g mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 250 g ciepłej wody
Farsz
- 2-3 łyżki słodkiej śmietany 30%
- sól
- 2 łyżki posieknego koperku
- 80 g fety, można zastąpić twarożkiem śmietankowym
- 350 g filetów świeżego łososia
- 350 g łososia wędzonego
- pieprz
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
1.Na palniku lub płycie grzewczej postawić garnek z osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia.W tym czasie wykonać pierogi według poniższego przepisu.
2.Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę, wyrobić 1 min/"Ciasto"
3. Blat oprószyć mąką, ułożyć na nim ciasto, cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki lub wycinać kwadraty.
Sposób przygotowania
Ciasto
Farsz
Porady
Filety świeżego łososia ugotować na parze lub upiec w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne.
Inny wariant pierożków:
350 g filetów świeżego łososia•350 g łososia wędzonego•80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego)•1 jajko•około 5 łyżek tartego parmezanu•2 łyżki posiekanego koperku•sól, pieprz
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przeczytałem Twój post bardzo uważnie i chcę tylko powiedzieć, że informacje, którymi się podzieliłeś, są świetne i wiele się z nich nauczyłem. Zrobię to dziś wieczorem i będę się nim cieszyć, grając w girls games.
"Obroty wsteczne" "Brak obrotów wstecznych" "Ciasto" "Mieszanie" "Blokada naczynia miksującego" "Miksowanie" "Czajnik" "Podgrzewanie" "Wolne gotowanie" "Zagęszczanie" "Sous-vide" "Fermentowanie"
[url=
It is really delicious. I made it for my family and they really like it. Thanks for sharing territorial io
mam pytanie, czy pierogi można zamrozić ? Chciałabym już przygotować jak najwięcej na świeta...Dziekuje z góry za odp
Pierogi robiłam na święta. Wyszły przepyszne
Pierogi wyglądają przepysznie. Wypróbuje ten przepis na wigilię.
Przepyszne! farsz idealny, polecam!
Przepyszne, były hitem przy wigilijnym stole
Rewelacyjne, smaczne, pyszne, epickie
Pierogi wyszły pyszne, tylko następnym razem nie dodam soli do farszu (odruchowo przed spróbowaniem sypnęłam szczyptę, a potem okazało się, że sama feta jest wystarczająco słona). A poza tym to bardzo dobre
czy ktoś dodawał może do tych pierogów jakiś sos? Może jakaś sugestia jaki sos by do tego pasował? coś z przepisownia.pl? będę wdzięczna za wszelkie propozycje