thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
8min
Czas całkowity
8min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 1 ośmiornica, średnia (1000 – 1200 g), mrożona
  • 100 g białego wina
  • 2 cebule, (80 g/szt), obrane
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 300 g pomidorów z puszki, z zalewą
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • 350 g ryżu długoziarnistego, (nie parboiled)
  • wody, w zależności od potrzeb
  • 4 gałązki kolendry, świeżej, tylko liście, posiekane

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Pokroić zamrożoną ośmiornicę na niewielkie kawałki, dodać razem z winem i całą cebulą do naczynia miksującego, gotować 40 min/Varoma/obr.1. Ośmiornicę odcedzić w koszyczku i odlać wodę pozostałą po gotowaniu. Odstawić. Nie trzeba myć naczynia miksującego.
    2. Do naczynia miksującego włożyć drugą cebulę i czosnek, rozdrobnić 6s/obr.5.
    3. Dodać oliwę z oliwek i pomidory z puszki, gotować 7 min/100ºC/obr. 1.
    4. Dodać odcedzoną ośmiornicę z cebulą, przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować 7min/100ºC/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie" .
    5. Dodać ryż, gotować 3min/100ºC/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie" .
    6. Wlać wodę pozostałą z gotowania do naczynia miksującego, uzupełnić wodą do 900 g, gotować 15min/100ºC/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie" . Podawać w naczyniu żaroodpornym, posypane kolendrą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ryż z ośmiornicą

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY