thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 3 cebule szalotki
  • 20 g masła
  • 400 g Pora, pokrojonego w cienkie talarki (3 mm)
  • 250 g białego wytrawnego wina
  • 20 g wody
  • 1 łyżeczka soli or 1 łyżeczka koncentratu bulionu rybnego
  • 1 szczypta pieprzu
  • 12 małżów, przegrzebek, (Ø 4 cm)
  • 100 g śmietany, min. 30%
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć szalotki, rozdrobnić 5s/obr.5. Za pomocą kopystki zgarnąć składniki ze ścianek naczynia.
    2. Dodać masło, dusić 2min/Varoma/obr.1. W czasie duszenia, włożyć talarki pora na dolną części przystawki Varoma.
    3. Do naczynia miksującego dodać wino, wodę, sól i pieprz, nałożyć przystawkę Varoma, gotować 14min/Varoma/obr.1. W czasie gotowania, ułożyć małże na górnej części przystawki Varoma, odstawić.
    4. Nałożyć górną część przystawki Varoma, gotować 7 min/Varoma/obr. 1.
    5. Zdjąć przystawkę Varoma. Do naczynia miksującego dodać śmietanę i mąkę kukurydzianą, gotować 5min/100°C/obr.3 z założoną miarką, następnie wymieszać 30s/obr.8. Na półmisku najpierw ułożyć pora, na nim małże, polać sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Małże z porem

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: