Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
opublikowany: 04/04/22
zmieniono dnia: 04/04/22
Składniki
Zraziki z białą kapustą w sosie własnym
- 500 g białej kapusty
- 500 g mięsa mielonego
- 100 g cebuli
- 120 g kaszy manny
- 2 jajka
- pieprz, mielony
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki śmietana 18%
- 1100 g woda
- 30 g masło
- mąka pszenna, Do obtoczenia zrazikow
- olej, Do smażenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wrzuć biała kapustę pokrojoną na kawałki. Rozdrobnić przy pomocy kopystki 5s/obr 5
Przełóż do innego naczynia, dodaj 2łyzki soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 3h aby kapusta zmiękła. Po tym czasie dokładnie odcisnij kapustę z nadmiaru wody.
Umyj i osusz naczynie miksujące.
2. Do naczynia miksującego włóż cebulę przekrojoną na pół i masłoZałóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego. 4s/obr.5
Za pomocą kopystki zgadnij cebulę że ścianek naczynia.
Załóż miarkę na pokrywę 3min/120stopni/obr.1
3. Do cebuli dodaj: mięso mielone, odciśniętą kapustę, kaszę manna, jajka i szczyptę pieprzu.
Mieszaj kopystka w czasie pracy 20s/obr 4
4. Formuj okrągłe zraziki, obtocz je w mące i smaż na patelni do uzyskania zloto-brazowego koloru.
5. Do czystego naczynia, załóż osłonę noża, podsmażone zrazy umieść w naczyniu. Dodaj łyżeczkę koncentratu bulionu warzywnego lub dowolnego jaki masz. Zalej wodą, nie przekraczając poziomu max w naczyniu. Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego 30min/98*/obr 0.5 lub obr.1
6.Przełóż mięso do innego naczynia,zdejmij osłonę noża.
7. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody wody. 20s/obr.3 Przez otwór w pokrywie wlej cienkim strumieniem podczas pracy TM
8. Dodaj dwie łyżki śmietany 5m/98*/obr.3
9. Mięso zalać powstałym sosem lub podać osobno według uznania. Smacznego!
6. Załóż na
Zraziki
Porady
Po zalaniu zrazikow wodą górna warstwa mięsa powinna być do połowy zanurzona w wodzie. Ilość wody zależy od wielkości jakie zrobionych zrazikow
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Jedzenie na wynos
Przepis dla dużej rodziny
Przepis dla 1 osoby
Przepis dla 2 osób
Wiosna
Lato
Jesień
Zima
Walentynki
Karnawał
Wielkanoc
Dzień Matki
Halloween
Boże Narodzenie
Sylwester
Chiński Nowy Rok
Dzień Ojca
Dzień Babci i Dziadka
Łatwe
Naturalne
Szybkie
Kreatywne
Niedrogie
Danie główne
Obiad
Kolacja
Potrawa mięsna
Sos
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?