Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 23/01/19
zmieniono dnia: 23/01/19
Składniki
Wieprzowina z warzywami w sosie po chińsku
- 100 g cebuli
- 10 g oleju
- 80 g cukinii
- 150 g kapusty
- 720 g wody
- 1/2 kostki bulionu
- 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego
- 250 g mięsa wieprzowego, kroić mięso zamrożone, wtedy powstaną cieniusieńkie plasteki
- 15 g ząbka czosnku, czosnek pokrojony w cienkie plasterki
- 5 g korzenia imbiru, świeżego, imbir pokrojony w krótkie zapałki
- 100 g kiełków fasoli mung, świeżych, z puszki lub słoika też ok
- 200 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, ale już odmrożonej :)
- 80 g sosu sojowego
- 5 g oleju sezamowego
- 15 g maka ziemniaczana
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć pokrojoną na ćwiarki cebulę.
Miksować 6 sek/obr. 5 - Dodać olej, zeszklić 3 min/100st./obr. 1
- Dodać cukinię i kapustę, zmiksować 6sek/obr. 4
- Warzywa z naczynia miksującego "Blokada naczynia miksującego" , przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego "Blokada naczynia miksującego" włożyć mięso, wlać 400 g wody, 1/2 kostki drobiowej lub wołowej, pieprz, czosnek i imbir.
Gotować 15 min/100 st/"Obroty wsteczne" 0,5 - Dodać zmiksowane wcześniej warzywa (cebula, kapusta, cukinia) oraz kiełki fasoli, fasolkę zieloną, sos sojowy, olej sezamowy i dolać 320 g wody.
Gotować 10 min/100 st/"Obroty wsteczne" 0,5. W międzyczasie przemieszać kopystką. - Mąkę ziemniaczaką rozpuścić w 4 łyżkach wody i wlać powoli na 3 min przed końcem gotowania.
Przygotowanie
Porady
Podawać z makaronem ryżowym lub innym chińskim, albo po prostu z ryżem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Użyłam szynki wieprzowej i wyszło całkiem niezłe danie. Pomysł z krojeniem zamrożonego mięsa - udany i do wykorzystanie nie tylko w tym przepisie (szczególnie dla zapominalskich).
Jakiego mięsa najlepiej użyć?
Are you sure to delete this comment ?