thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 02/08/12
zmieniono dnia: 02/08/12

Składniki

ciasto kruche

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g masła lub margaryny

nadzienie

  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbki czosnku
  • 350 g ryżu
  • 2 jajka
  • 60 g startego sera żółtego
  • 50 g śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • 150 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 75 g masła z lodówki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. wszystkie składniki na ciasto umieścić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i wyrobić ciasto 2 min./Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"

     

    2. ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy, wstawić do lodówki

     

    3. w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" rozdrobnić cebulę i czosnek obr. 5, dodać masło i wszystko zeszklić 3 min./temp. 100st./obr.2. dodać pokrojony boczek i jeszcze smażyć 3 min. 

     

    4. z racji, że z porcja jest duża dotowałam w zwykłym garnku - wlać bulion, dodać suchy ryż i szpinak. gotować, aż ryż napęcznieje i będzie miękki. w razie potrzeby podlać dodatkowo bulionem. powinna powstać gęsta masa. 

     

    5. do ryżu i szpinaku dodać zeszkloną cebulę z boczkiem, wymieszać.

     

    6. wymiesać jajka ze śmietaną i startym serem, dodać sól i pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową. dodać do farszu szpinakowego i wymieszać. farsz wyłożyć na ciasto. można posypać dodatkową porcją startego sea żółtego.

     

    7. piec w  rozgrzanym do 200 st.C piekarniku 40 minut. można przykryć folią aby wierzch się nie spiekł. zdjąć folię 10 min przed końcem piecznienia 

  2. gotowy farsz

Porady

1. Jest to danie dla osób nie lubiących szpinaku tak jak ja tmrc_emoticons.) a  w tej wersji jest przepyszny!


2. zamiast boczku mozna dać parówki lub skrawki wędliny. 


 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort szpinakowo-ryżowy z boczkiem

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 9, 2014 at 14:21
    5.0

    zamiast boczusiu dodałam szyneczkę..uwielbiam szpinak w każdej możliwej odsłonie.. Cooking 1

  • listopada 17, 2012 at 20:02

    właśnie wstawiłam do piekarnika lubię nowości zobaczymy jak smakuje

  • października 13, 2012 at 20:11

    tylko tam idzieciasto por ugotowany i jajka rozbite ze smietaną i daje parówke pokrojońa i na wierzch ser żółty

     

  • października 13, 2012 at 20:08

    bedę musiała to zrobić ja robie w taki sposub tarte z pora i posypuje serem żułtym jest super

     

     

  • sierpnia 5, 2012 at 13:33

    Fajny przepis. Bardzo lubię szpinak, wypróbuję tmrc_emoticons.D

  • sierpnia 3, 2012 at 11:14
    5.0

    Wloska potrawa, swietna, polecam, tak jak mòwicie, nawet dla " niejadkòw" szpinaku. Bardzo pozywna i pelna witaminBig Smile Big Smile . Mozna przyrzadzic bezposrednio w TM, zmiesci sietmrc_emoticons.) . Szpinak gotujemy na Varomie, osobno, albo dodajac 0,5 litra wody, albo ròwnoczesnie z ryzem, pod koniec zdejmujemy i dodajemy do ryzutmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  I po sprawietmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • sierpnia 3, 2012 at 09:24

    na prawdę polecam. pierwszy raz przygotowałam coś ze szpinakiem choć nigdy go nie lubiłam, a danie zasmakowało tmrc_emoticons.)

    równie dobrze można wykonać przepis bez ciasta, tylko zapiec w naczyniu żaroodpornym, gdyż nie ukrywam, że mi za bardzo nie przypadł do gustu ten spód. następnym razem wypróbuję na innym cieście. 

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

  • sierpnia 3, 2012 at 08:30
    5.0

    Ja też nie przepadam za szpinakiem, no chyba że jest sprytnie ukryty tmrc_emoticons.;) napewno wypróbuje przepis jest ciekawy i smaczny tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: