Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Schab duszony w sosie
- 400-450 gramów schabu wieprzowego, pokrojonego w plastry 1cm
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprz, mielony
- 1 łyżeczek zioła prowansalskie, suszone
- 1/2 łyżeczek czosnek, granulowany
- 1 łyżeczek papryka słodka, mielona
- 80 gramów cebuli, pokrojone w ćwiartki
- 1-2 ząbki ząbka czosnku
- 30 gramów oleju rzepakowego, + dodatkowa ilość do smażenia
- 20 gramów mąki pszennej
- 350 gramów wody
- 1/2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 20 gramów musztardy
- 20 gramów miodu
- 30-35 gramów kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym i słodką papryką, następnie obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju po ok. 30-40 sekund z każdej strony. Obsmażone plastry schabu umieścić w dolnej części przystawki Varoma (kawałki mięsa mogą na siebie nachodzić), zamknąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić 4 min/120°C/obr. 1. Dodać mąkę, dusić kolejne 1 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu mięsnego i musztardę, wymieszać 5 s/obr. 5.
- Nałożyć przystawkę Varoma wraz z mięsem, gotować na parze 30 min/Varoma/obr. 1. Po tym czasie sprawdzić, czy mięso jest już miękkie, w razie potrzeby gotować na parze kolejne 5-10 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć zamkniętą przystawkę Varoma, odstawić na talerz, aby mięso nie ostygło.
- Do naczynia miksującego wlać miód i śmietanę, wymieszać 3 s/obr. 5.
- Mięso wyłożyć na półmisek, polać sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Sposób przygotowania
Porady
tłuczek do mięsa, patelnia do smażenia, półmisek, kuchenka
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Smaczne, nieskomplikowane danie. Tym razem robiłam z polędwiczki wieprzowej i bardziej zagęściłam- odparowałam sos. Podawałam z kasza orkiszowa i surówka ala koleslaw. Cała rodzina zajadala, aż się uszy trzęsły.
Wiolitek6:tak, z resztą jak większość sosów. Ja już się nauczyłam, że daje nieco więcej mąki i na koniec przelewam wszystko na mocno rozgrzana patelnie aby szybciej odparował.
Czy tylko dla mnie sos wychodzi bardzo rzadki?