Składniki
Sos
- 20 g przecieru pomidorowego
- 20 g musztardy
- 120 g warzyw, pokrojonych na kawałki np. marchewka, seler, por
- 10 g masła
- 50 g pieczarek
- 40 g cebuli
- 250 g czerwonego wina
- 1 łodyżki koncentratu bulionu wołowego
- 20 g mąki pszennej
- 70 g śmietany 18%
Farsz
- 2 szczypty pieprzu
- 20 g musztardy
- 50 g boczku, pokrojonego na kawałki
- 150 g wędzonej szynki
- 80 g ogórków kiszonych
- 120 g cebuli, przekrojonej na połówki
Rolady
- 350 g wody
- 2 łyżki oleju, do smażenia
- 2 szczypty pieprzu
- 1 łyżeczki soli
- 600 g wołowiny, pokrojonej w 4 cienkie plastry
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na farsz, rozdrobnić 8-10s/obr.5.
4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pieczarki, rozdrobnić 3s/obr. 5, kopystką zgarnąć składniki ze ścianek na dno naczynia.
5. Dodać masło, poddusić 3 min/Varoma/ obr. 1.
6. Dodać warzywa, musztardę, przecier pomidorowy, sos zebrany z patelni, czerwone wino oraz kostkę bulionową, włożyć koszyczek z roladami, gotować 40 min/100°C/ obr.1.
7. W osobnym naczyniu, wymieszać mąkę ze śmietaną aż masa będzie gładka.
8. Z naczynia miksującego wyjąć koszyczek, z rolad usunąć wykałaczki, odstawić tak aby nie ostygły. Zamknąć nacyznie miksujące, zmiksować 40s/obr. 7.
9. Dodać mąkę ze śmietaną, gotować 3 min/100°C/ obr. 4. Sos doprawić do smaku pieprzem i solą. Otrzymany sos podawać w sosjerce, jako dodatek do rolad.
2. Rozbić wołowinę tłuczkiem lub wałkiem tak, by powstały prostokąty (ok. 20x12 cm), przyprawić solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa posmarować farszem. Zwinąć zrazy, rozpoczynając od krótszego boku. Spiąć wykałaczkami lub związać nicią wędliniarską.
3. Rolady przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię do średniej temperatury, wlać olej, ułożyć rolady i obsmażyć chwilę z każdej strony. Przełożyć rolady do koszyczka, na patelnię wlać ostrożnie odrobinę wody, by zebrać sos. Zagotować, przelać do salaterki i odstawić.
Farsz
Sos
Rolady
Porady
Rolady wołowe nadziewa się szynką, boczkiem, kiszonymi ogórkami oraz musztardą i podaje się z sosem z pieczarek, wina i warzyw.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo jestem ciekawa rezultatu. Zaserwuję roladki na niedzielny obiad
Danie ogólnie smaczne, aczkolwiek wg mnie na tą ilość mięsa jest za dużo farszu. Dodatkowo strasznie ciężko zmieścić roladki w koszyczku. Sos wychodzi wyśmienity