thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 500 g pomidorów, przekrojonych na połówki
  • 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • 400 g jagnięciny, pokrojonej na małe kawałki
  • 2 gałązki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 gałązki kolendry, świeżej, tylko liście
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu, świeżo zmielonego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 porcje szafranu, (po 0,1 g)
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 20 g masła
  • 850 g wody
  • 150 g marchewki, pokrojonej na małe kawałki
  • 150 g cukinii, pokrojonej na małe kawałki
  • 150 g rzepy, białej, pokrojonej na małe kawałki
  • 150 g miąższu dyni, pokrojonego na małe kawałki
  • 350 g kuskusu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć pomidory i cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5.
    2. Dodać jagnięcinę, zioła, 1 łyżkę soli, przyprawy, 30 g oliwy z oliwek, masło, 500 g wody, marchew, cukinię, rzepę i dynię, gotować 35min/Varoma/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1. W czasie gotowania, do innego naczynia wsypać kuskus, dolać 350 g wody, 40 g oliwy z oliwek i 2 łyżeczki soli, dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut.
    3. Na przystawce Varoma ułożyć warzywa, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 15 min/Varoma/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1. Podawać z kuskusem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ragout z jagnięciny i warzyw z kuskusem

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 28, 2015 at 21:18

    Kuskus jest na tyle super kasza ze mozna go zalewac wodą zimną, cieplą, jakąkolwiek tmrc_emoticons.)

  • lipca 28, 2015 at 21:15

    Moim zdaniem jest lepsze w ogole bez wody i z pomidorami z puszki. A i najlepiej na poczatku poddusic sama cebulke 7min/100/1obr. Procedura przepisu jest nieprecyzyjnie opisana i sugeruje wrzucenie warzyw do garnka razem z miesem a potem warzywa na varomie? Ja zrobilam w ten sposob ze najpierw dusilam samo mieso z pomidorami, przyprawami i wczesniej podduszona cebulka przez 25min/varoma/1,5obr a nastepnie nalozylam nakladke varoma z pokrojonymi warzywami na kolejne 25min/varoma/1obr. Na koniec wszystko razem wymieszalam 2min/Mieszanie"Mieszanie" .  Wychodzi pyszne!!

     

  • stycznia 11, 2015 at 15:25
    4.0

    Zamiast jagnięciny dodałam indyka, wyszło ok, ale w przepisie za dużo warzyw wchodzi do naczynia - całość tak buzowała, że trzeba było odlać szklankę wody (wylewało się z garnka).

  • października 31, 2011 at 14:40

    Jaką wodą zalewamy kaszę kuskus i kiedy ją gotujemy?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: