- TM 31
Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 100 g marchewki
- 100 g cebuli
- 20 g oleju
- 400 g pieczarek, oczyszczonych
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, + troszkę papryki chilli
- pieprz mielony do smaku
- 2 łyżeczki bulionu TM
- 1 łyżeczka wegety TM
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 1/4 szkl. wody
- 400 g filet z piersi kurczaka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Filety z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w dość drobną kostkę. Ułożyć na przystawce Varoma na obu piętrach.
Czosnek wrzucić na pracujące noże "Blokada naczynia miksującego" i siekać 5s/obr 5.Zgarnąć na dno naczynia.
Dodać przekrojoną na pół cebulę i obraną pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę. Pokroić 8s/obr 5.
Dodać olej, zamnąć "Blokada naczynia miksującego" , zamiast miarki postawić Varomę z kurczakiem i dusić 10min/Varoma/"Obroty wsteczne" /obr 1,5.
W tym czasie pokroić pieczarki. Małe kroję na połówki lub 4 a te większe na 6. Powinny być raczej większe kawałki alby były wyczuwalne w potrawie.
Zdjąć przystawkę Varoma i całego kurczaka wyłożyć na dolną przystawkę - nalezy go przemieszać bo ścinające się białko skleja ze sobą kawałki mięsa.
Do "Blokada naczynia miksującego" dodać grzyby i bulion. Nałożyć przystawkę Varoma z kurczakiem i dusić 6min/100'/"Obroty wsteczne" /obr 1,5.
Do "Blokada naczynia miksującego" dodać mięso z przystawki Varoma, koncentrat pomidorowy,wegetę i przyprawy. Wlać około 1,5 szklanki wody (ilość zależy od tego ile wody puściły pieczarki - na tym etapie po dodaniu wody potrawa powinna mieć konsystencję dość gęstej zupy). Gotować 15min/100'/"Obroty wsteczne" /obr 1,5 a zamiast miarki postawić pustą przystawkę Varoma bez górnej przykrywki.
Gdy gulasz już się ugotuje i jest taka potrzeba to należy go zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody ustawiając 90'/"Obroty wsteczne" /obr 1,5 i wlewając przez otwór w pokrywnie zawiesinę. Gotować około 30-40 sekund.
Porady
Gulasz jest pysznym dodatkiem do wszelkiego rodzaju kasz, makaronów, kopytek. Super smakuje również solo - wtedy jest bardzo lekkie i polecane dla osób ograniczających kalorie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Palce lizać
Gulasz bardzo dobry. Jako sos a także jako zupa ala bogracz. Nie odbiega smakiem od zwykłego wieprzowego gulaszu a dużo zdrowszy.
Bardzo smaczne. Odrobinę wzmocniłem pieprzem cayenne 🌶🌶.
Właśnie zrobiony czeka na podanie. Bardzo dory. Lekko zmodyfikowany ale nadal pyszny
Pyszny gulasz
Przepyszny gulasz - zajadają się nim starsi i młodzi. Zapomniałam dodać cebuli, ale wrzuciłam jeszcze paprykę oraz ogórki kiszone. Jedynym minusem jest to, że pomimo pokrojenia mięsa na duże kawałki, niektóre z nich porozpadały się. Niemniej smak jest naważniejszy.
Pycha!
Zrobiłam, bardzo dobre - polecam
Mega gulasz, gosci u mnie minimum raz w tyg. Dodaje czerwonej papryki i jest przepycha! Polecam
Pyszny! Takiego gulaszu oczekiwałam! Dodałam jeszcze świeżej papryki czerwonej i wyszedł jak gulasz po węgiersku light.
Are you sure to delete this comment ?