Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Prosta zapiekanka z mięsem mielonym IKA
- 30 gramy oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 250 gramy makaronu, suchego, rurki
- 70 gramy sera, np. edam, gouda, pokrojonego na kawałki
- 1350 gramy wody
- 2 łyżeczki soli
- 100 gramy cebuli
- 300 gramy mięsa mielonego
- 50 gramy koncentrat pomidorowy
- 20 gramy mąki pszennej
- 80 gramy śmietany, 18% tłuszczu
- 1 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, lub kostka rosołowa
- 1 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Naczynie do zapiekania (30 x 20 cm) natłuścić olejem, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 7 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. - Do naczynia wlać 1150 g wody i 10 g oleju, dodać 1 łyżeczkę soli. Ustawić 9 min/Varoma/obr. 1 i gotować. Dodać makaron, ustawić 6 min/Varoma/"Obroty wsteczne" /obr. 1 i gotować. Odcedzić makaron. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
- Do czystego naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać pozostałe 20 g oleju, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego dodać mięso, gotować 3 min/100°C/"Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie" .
- Do naczynia miksującego dodać koncentrat pomidorowy, mąkę, pozostałe 200 g wody, śmietanę, koncentrat bulionu warzywnego, paprykę, pozostałą 1 łyżeczkę soli i pieprz, gotować 4 min/100°C/"Obroty wsteczne" /obr. 2. Mięsny sos przełożyć do naczynia z makaronem, wymieszać kopystką. Zapiekankę posypać rozdrobnionym serem. Piec 20 min (180°C).
- Zapiekankę z mięsem mielonym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Jedzenie na wynos
Przepis dla dużej rodziny
Przepis dla 2 osób
Przepis dla studenta
Przepis dla starszych osób
Wiosna
Lato
Jesień
Zima
Łatwe
Szybkie
Kreatywne
Niedrogie
Danie główne
Drugie danie
Dodatek
Drugie śniadanie
Obiad
Podwieczorek
Kolacja
Rodzaj posiłku
Przekąska
Podgrzewanie
Pieczenie
Potrawa mięsna
Potrawa z makaronu
Gotowanie na co dzień
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze