- TM 5
Składniki
Do przygotowania dania potrzebujemy
- 1,5 szczypty pieprz, do przyprawienia piersi
- 2 łyżeczki przyprawa uniwersalna z TM, do przyprawienia piersi
- 25 g oliwa z oliwek, do posmarowania mięsa
- 75 g cebula
- 600-700 g pierś z indyka, bez skóry, pokrojoną w plastry o grubości do 1,5cm
- 300 g różyczek kalafiora
- 200 g mleko 3,2%
- 600 g woda
- 1,5 łyżeczki mąka pszenna
- 200 g pieczarki świeże
- 1,5 łyżeczki natka pietruszki, suszona
- 1,5 łyżeczki przyprawa uniwersalna z TM, do przyprawienia sosu
- 10 g oliwa z oliwek
- 1 szczypty sól
- 1 szczypty pieprz
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Mięso pocięte w plastry włożyć do naczynia z marynatą przygotowaną z soli, pieprzu, oliwy z oliwek i przyprawy uniwersalnej z TM. Odstawić na 30 minut do lodówki.
2. Do naczynia miskującego wlać mleko wcześniej wymieszane z mąką pszenną. Dodać pokrojoną cebulę, różyczki kalafiora, pokrojone pieczarki, oliwę z oliwek, przyprawę uniwersalną, sól, pieprz, natkę i wodę.
3. Do dolnej i górnej części Varoma włożyć plastry piersi z indyka i nałożyć przystawkę na naczynie miksujące. Gotować 30min/Varoma/obr. 1.
4. Zjąć przystawkę Varoma i zmiksować sos 25sek./obr. 7.
5. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma i gotować 5min./Varoma/obr. 1.
Pierś z indyka w sosie kalafiorowo-pieczarkowym
Porady
Podawać na gorąco z ryżem, makaronem bądź z ziemniakami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pycha sosik,tylko doprawiłam po swojemu,dużo oregano bo kocham 😁 i więcej soli,robiłam z kalafiorem ale z brokułem też następnym razem zrobię
Zrobiłam z brokułem zamiat kalafiora. Wyszło wyśmienite. Polecam
Sosu zdecydowanie za dużo zmieniłam kalafiora na brokuł pychota
mięso pyszne, miękkie, ale sosu zdecydowanie za dużo, nowy smak w moim domu, ale smaczny
pycha
Cieszę się, że większości smakowało
U mnie wszystkim smakowało!
Zdania podzielone. Niejadkowi smakowało tylko mięso. Wszyscy pozostali zjedli całość ze smakiem.
Plecam. Smakowało nawet mojemu 10-letniemu synowi, a on jest bardzo wybredny. Sos lekko zmodyfikowałam - dodałam po wymiksowaniu dwie łyżki śmietany
Bardzo smaczne danie! Polecam