- TM 5
Składniki
Do przygotowania zupy będziemy potrzebować
- 1200 g woda
- 1 łyżeczki koncentrat bulionu drobiowego z TM
- 1 łyżeczki przyprawa uniwersalna z TM
- 1 szczypty pieprz
- 2 łyżeczki sól
- 100 g ryż biały
- 80 g marchewka
- 200 g przecier pomidorowy wykonany w TM, lub pomidory pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnek
- 150 g cebula
- 5 małych listków bazylia świeża
- 0,5 pęczka koperek świeży
- 30 g oliwa z oliwek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną cebulę, marchew i czosnek i rozdrobnić 5s/obr. 6. Zgarnąć kopystką wszystko na dno naczynia miksującego.
2. Dodać oliwę z oliwek i dusić 5 min/120stopni/obr. 1
3. Dodać wodę, ryż, przecier pomidorowy bądź pomidory, sól, pieprz, przyprawę uniwersalną i koncentrat bulionu drobiowego i gotować 17 min/100stopni/"Obroty wsteczne" 1 przykrywając otwór koszyczkiem.
4. 4 minuty przed końcem gotowania dorzucić przez otwór naczynia miksującego koperek i bazylię.
Ryżanka
Porady
W punkcie 3 można dodać więcej ryżu, gdy ktoś woli bardziej gęste, ale nie więcej niż 200g, bo wtedy wychodzi straszna kitocha
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
zupa dobra.polecam
Wyszło pycha. Polecam.
wyszła bardzo dobra
Do góry dnem
zrobiona, potwierdzam pyszna, a ten koperek po prostu daje nam piękny zapach
pasteryzujemy czy wystarczy słoiki odwrucić do góry dnem?
Ja pierwszym razem dałem 100 gram ryżu i wydawało mi się za mało . Cieszę się, że smakowała. Pozdrawiam serdecznie, Michał
Zupka ok. Dzieci zjadły ze smakiem. Dodałam 130 gramów ryżu i już była strasznie gęsta - musiałam dolewać wody bo łyżka stała na baczność