thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
55min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

do przygotowana zupy będziemy potrzebować

  • 2 liście laurowe małe
  • 1,5 łyżeczki majeranek suszony
  • 3 kulki ziele angielskie
  • 1,5 łyżeczki koncentrat bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1,5 łyżeczki koncentrat pomidorowy, lub 100 g przecieru pomidorowego
  • 25 g oliwa z oliwek
  • 700 g woda, plus dodatkowa porcja
  • 100 g kiełbasa, najlepiej własnej roboty
  • 180 g ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 50 g marchewka
  • 80 g cebula
  • 300 g kapusta kiszona z beczki
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1/4 łyżeczki pieprz czarny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
  • Naczynie termiczne
    Naczynie termiczne
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kapuśniak
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć kapustę kiszoną, rozdrobnić 5s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.

    2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i marchew, rozdrobnić 4s/obr. 5. Kopystką zgarnąć wszystko na dno naczynia miksującego.

    3. Dodać oliwę z oliwek i dusić 3min/120stopni/obr. 1.

    4. Dodać 700 g wody, koncetrat bulionu drobiowego, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy wykonany w TM. Gotować 10min/100stopni/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr. 1. Zakryć otwór naczynia miksującego koszyczkiem.

    5. Dodać ziemniaki i gotować 5min/100stopni/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr. 1. Zakryć otwór naczynia miksującego koszyczkiem.

    6. Dodać kiełbasę, kapustę kiszoną i uzupełnić wodą do podziałki 2 l. Gotować 15min/100stopni/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr. 1. Zakryć otwór naczynia miksującego koszyczkiem.

    7. Dodać majeranek i gotować jeszcze 5min/100stopni/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr. 1. Zakryć otwór naczynia miksującego koszyczkiem. Podawać na gorąco.

Porady

Można w punkcie 6 dodać więcej kiełbasy lub boczku wedle upodobań.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kapuśniak

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: