- TM 5
Składniki
do przygotowana zupy będziemy potrzebować
- 2 liście laurowe małe
- 1,5 łyżeczki majeranek suszony
- 3 kulki ziele angielskie
- 1,5 łyżeczki koncentrat bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1,5 łyżeczki koncentrat pomidorowy, lub 100 g przecieru pomidorowego
- 25 g oliwa z oliwek
- 700 g woda, plus dodatkowa porcja
- 100 g kiełbasa, najlepiej własnej roboty
- 180 g ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 50 g marchewka
- 80 g cebula
- 300 g kapusta kiszona z beczki
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/4 łyżeczki pieprz czarny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
-
Naczynie termiczne
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć kapustę kiszoną, rozdrobnić 5s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i marchew, rozdrobnić 4s/obr. 5. Kopystką zgarnąć wszystko na dno naczynia miksującego.
3. Dodać oliwę z oliwek i dusić 3min/120stopni/obr. 1.
4. Dodać 700 g wody, koncetrat bulionu drobiowego, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy wykonany w TM. Gotować 10min/100stopni/"Obroty wsteczne" obr. 1. Zakryć otwór naczynia miksującego koszyczkiem.
5. Dodać ziemniaki i gotować 5min/100stopni/"Obroty wsteczne" obr. 1. Zakryć otwór naczynia miksującego koszyczkiem.
6. Dodać kiełbasę, kapustę kiszoną i uzupełnić wodą do podziałki 2 l. Gotować 15min/100stopni/"Obroty wsteczne" obr. 1. Zakryć otwór naczynia miksującego koszyczkiem.
7. Dodać majeranek i gotować jeszcze 5min/100stopni/"Obroty wsteczne" obr. 1. Zakryć otwór naczynia miksującego koszyczkiem. Podawać na gorąco.
Kapuśniak
Porady
Można w punkcie 6 dodać więcej kiełbasy lub boczku wedle upodobań.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super przepis! Dziękuję tylko lekko podrasowałam po swojemu i pychotka!!! ❤️❤️❤️❤️🏆🏆🏆🙏😇
tak pysznego kapuśniaku nie jadłam już dawno.
Zupa pyszna
Smaczny natomiast proponuje wydłużyć czas gotowania ziemniaków zanim dodamy kapustę - w zależności od odmiany mogą sie nie ugotować po dodaniu kwasu.
Bardzo smaczny kapuśniak. Wolę bardziej rozgotowaną kapustę, dlatego dodaję ją na samym początku gotowania i nie dodaję soli, gdyż bulion, kapusta i kiełbasa są wystarczająco słone.
Bardzo smaczna zupa
Ja dodałam oprócz kiełbasy kawałki boczku, ale wcześniej podsmażyłam na patelni, super smak zupka nabrała można też obsmażyć żeberka, wedle uznania
bardzo dobry
dzisiaj zrobiłam, wspaniały, idealny dziękuję za przepis
Pychota!!!Palce lizać
Are you sure to delete this comment ?