thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
5 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Do przygotowania dania potrzebujemy

  • 1,5 szczypty pieprz, do przyprawienia piersi
  • 2 łyżeczki przyprawa uniwersalna z TM, do przyprawienia piersi
  • 25 g oliwa z oliwek, do posmarowania mięsa
  • 75 g cebula
  • 600-700 g pierś z indyka, bez skóry, pokrojoną w plastry o grubości do 1,5cm
  • 300 g różyczek kalafiora
  • 200 g mleko 3,2%
  • 600 g woda
  • 1,5 łyżeczki mąka pszenna
  • 200 g pieczarki świeże
  • 1,5 łyżeczki natka pietruszki, suszona
  • 1,5 łyżeczki przyprawa uniwersalna z TM, do przyprawienia sosu
  • 10 g oliwa z oliwek
  • 1 szczypty sól
  • 1 szczypty pieprz

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Pierś z indyka w sosie kalafiorowo-pieczarkowym
  1. 1. Mięso pocięte w plastry włożyć do naczynia z marynatą przygotowaną z soli, pieprzu, oliwy z oliwek i przyprawy uniwersalnej z TM. Odstawić na 30 minut do lodówki.

    2. Do naczynia miskującego wlać mleko wcześniej wymieszane z mąką pszenną. Dodać pokrojoną cebulę, różyczki kalafiora, pokrojone pieczarki, oliwę z oliwek, przyprawę uniwersalną, sól, pieprz, natkę i wodę.

    3. Do dolnej i górnej części Varoma włożyć plastry piersi z indyka i nałożyć przystawkę na naczynie miksujące. Gotować 30min/Varoma/obr. 1.

    4. Zjąć przystawkę Varoma i zmiksować sos 25sek./obr. 7.

    5. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma i gotować 5min./Varoma/obr. 1.

     

Porady

Podawać na gorąco z ryżem, makaronem bądź z ziemniakami.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierś z indyka w sosie kalafiorowo-pieczarkowym

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: