- TM 31
Składniki
obiad
- 100 gramów Miękkiego masła
- 1 łyżki suszonych ziół prowansalskich
- 2-4 ząbki czosnku, w zależności od upodobań
- 1 łyżeczki soli
- 1,2 łyżeczki pieprzu
- 1200 gramów wody
- 200 gramów ryżu
- 4 plastry piersi indyka, ok 150 gr każdy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Czosnek rozdrobnić, do naczynia dodać masło, zioła sól i pieprz, wymieszać obr 5/15 s. Wyjąć z naczynia. Nasmarować plastry mięsa masłem, zawinąć każdy w folię aluminiową odłozyć na 15 minut. Ułożyć saszetki w nadstawce varoma. Do naczynia wlać wodę, do koszyczka wsypać ryż. Ustawić nadstawkę z piersią na naczyniu. Gotować 30min/varoma/obr 1.
Porady
Ja używam brązowego ryżu wymieszanego z dzikim, jeśli używacie białego po 20 min gotowania koszyczek z ryżem należy wyjąć z naczynia bo zrobi się papka i dokończyć gotowanie piersi.
Czosnek najlepiej rozdrobnić w prasce, można też przed dodaniem masła ale trzeba kilkukrotnie zgarniać ze ścianek i rozdrabniać.
Pierś zawijać tak by roztopione po gotowaniu masło wraz z sokami z mięsa nie wyciekły i tym sosem można polać ryż.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przetestowaliśmy dzisiaj w TM5. Mięso jest dobre ale smak czosnku przygotowanego w Thermomixie niestety przykrywa wszystko. Następnym razem spróbujemy bez czosnku, albo przygotujemy czosnek na patelni, bo jest to poprostu nie smaczne.
Bardzo fajny i łatwy przepis. Mięso wychodzi soczyste i bardzo smaczne
Polecam, mięso soczyste, miękkie i bardzo smaczne