- TM 5
Składniki
Składniki
- 20 gramów oleju
- bułka tarta
- 600 gramów miesa mielonego wieprzowego
- 200 gramów miesa mielonego z piersi kurczaka
- 2 jajka surowe
- 4 jajka na twardo
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/2 papryki, - ja dałam ostrą
- 1 łyżeczka oregano
- 100 gramów cebuli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę (przekrojoną chociaż na pół), rozdrobnić 4s/obr.5. Cebulę zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
2. Dodać olej i dusić 3 min/120 st/obr.1
3. Dodać mięso, bułkę tartą, surowe jajka, sól, pieprz, paprykę i oregano, wyrobić przy pomocy kopystki 1min/"Ciasto"
4. Połowę masy przełożyć do natłuszczonej wcześniej formy. Ugotowane jajka ułożyć wzdłuż na środku formy jedno za drugim. Pozostałą częścią masy mięsnej przykryć dokładnie jajka. Docisnąć i wygładzić powierzchnię.
5. Wstawić do rozgrzanego do temp. 180 st, piekarnika i piec 70-80 minut.
Porady
Miałam zamiar dodać jeszcze świeżą paprykę pokrojoną w kostkę, ale najzwyczajniej w świecie zapomniałam
Forma, której użyłam do wypieku to tzw. keksówka o wymiarach ok. 30x12x10 cm.
Pieczeń świetnie nadaje się do kanapek do pracy bądź na ciepło z sosem czosnkowym jako przystawka
SMACZNEGO!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam pieczeń z kilograma mięsa.. i w małej formie.. wyszło na styk.. jeśli chodzi o resztę składników zostawiłam bez zmian.. podałam z sosem chrzanowym
Nie wiem jakiej blaszki uzylyscie, ale robiąc zgodnie z przepisem u mnie było ok. Może jednostki wagi pomyliły wam się
Potwierdzam, farszu za mało, proponuje wiecej
Polecam robić porcję przynajmniej razy 3, pojedyńcza źle makuje po upieczeniu z racji duzej ilości brzegów i praktycznie braku środka, mięsa jesta tak mało ze nawet jajko ciezko zakryć.
bułki tartej tak na oko
A ile dodajesz tej bułki tartej?
Chyba wypróbuję wygląda pysznie
Are you sure to delete this comment ?