thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 01/09/16
zmieniono dnia: 15/08/17

Składniki

SOS

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szczypty pieprzu ziołowego
  • 1,5 łyżeczki bazylii, suszonej
  • 100 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 20 g mąki

Kotleciki

  • 400 g fasolki szparagowej, zielonej
  • 150 g kaszy gryczanej, lub brązowego ryżu
  • 1 płaskiej łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego TM
  • 550 g wody
  • 150 g czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • 3 łyżki szczypiorku posiekanego
  • 1,5 łyżeczki musztardy, dijon
  • 1 łyżki majonezu
  • 50 g bułki tartej, razowej
  • 1 płaskiej łyżeczki przyprawy uniwersalnej TM
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu kolorowego, świeżo mielonego
  • 1 płaskiej łyżeczki Soli himalajskiej wg uznania
  • 1 jajko kurze
  • 200 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry
  • 200 g fileta z piersi indyka, bez skóry
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g cebuli, czerwonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sos
  1. 8. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy, pieprz ziołowy, bazylię. Zmiksować 30s/obr 6

  2. 9. Dodać jogurt i mąkę, wymieszać 5s/ obr 3, a następnie gotować 4min/100stopni C/ obr 4

  3. 10. Podawać na ciepło polane sosem

  4. Kotleciki
  5. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć 80g cebuli i 1 ząbek czosnku; rozdrobnić 3s/obr 5; składniki zgarnąć ze ścianekMieszanie"Mieszanie"

    2. Ponownie rozdrobnić 3s/obr 5

  6. 3. Dodać filety pokrojone na mniejsze kawałki 6s/obr 6

  7. 4. Dodać jajko, sól, pieprz kolorowy, przyprawę uniwersalną, bułkę tartą, majonez, musztardę, szczypiorek, natkę pietruszki, tymianek i wymieszać 20s/ obr 3. Uformowac klopsiki o grubości max 2cm i ułozyć na przystawce Varoma.

    Naczynie miksujące umyć 

  8. 5. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć resztę cebuli (70g), paprykę, 2 ząbki czosnku; rozdrobnić 6s/ obr 5. Zgarnąć Mieszanie"Mieszanie" ze ścianek

  9. 6. Dodać wodę, bulion drobiowy. Włożyć koszyczek do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  i umieścić w nim kaszę lub ryż. Nałożyć przystawkę Varoma. Na górne piętro przystawki włożyć fasolkę.

    Gotować 30min/Varoma/obr 1

  10. 7. Odstawić przystawkę Varoma i koszyczek. Sprawdzic poziom wywaru (musi być min 0,5l) 

Porady

Na podstawie przepisu z Kulinarne ABC.

Jeśli klopsiki są grubsze przed zdjęciem Varomy najlepiej przeciąć i sprawdzić i w razie potrzeby gotować dodatkowe 5min.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kotleciki ziołowe wersja fit

Wydrukuj:

Komentarze