thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 12/08/14

Składniki

  • 20 g oleju
  • 800 g wody
  • 80 g grzybów, pokrojonych w cienkie plastry (2 mm)
  • 300 g papryki, mieszanej (zielonej, czerwonej, żółtej), pokrojonej w cienkie paski (2 mm)
  • 60 g cebuli, pokrojonej w cienkie plastry (2 mm)
  • 200 g marchewki, pokrojonej w cienkie paski (2 mm)
  • 250 g cienkiego makaronu chińskiego (wermiszel, ), plus zimna woda
  • 30 g nasion sezamu
  • 2 szczypty czarnego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 3 łyżeczki cukru
  • 130 g sosu sojowego
  • 200 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w paski (5 mm)
  • 2 łyżeczki soli
  • 30 g oleju sezamowego, prażonego
  • 50 g cebulek dymek, pokrojonych w cienkie plasterki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do miski włożyć kawałki polędwicy, wlać 1 łyżeczkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę cukru, posiekany czosnek i czarny pieprz, dokładnie wymieszać i pozostawić do zamarynowania. W innej misce makaron wermiszel zalać zimną wodą, pozostawić do namoczenia na 45 minut do 1 godziny. Do kolejnego etapu przystąpić po upływie 30 minut.
    2. Do naczynia miksującego włożyć nasiona sezamu , prażyć 6 min/Varoma/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1, przełożyć do innego naczynia.
    3. Na dolnej części przystawki Varoma ułożyć marynowaną polędwicę, marchew i cebulę, na górnej części ułożyć paprykę i grzyby. Wlać 800 g wody do naczynia miksującego, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma.
    4. Do naczynia miksującego dodać 20 g oleju, 50 g sosu sojowego i odcedzony makaron wermiszel (w razie potrzeby rozdzielić nitki makaronu), gotować 3min/100°C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie" . W tym czasie do dużego półmiska wlać 4 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, olej sezamowy i prażone nasiona sezamu i dokładnie wymieszać. Do mieszanki sosu sojowego dodać ugotowane na parze kawałki polędwicy i warzyw oraz odcedzony makaron wermiszel. Dokładnie wymieszać, posypać zieloną cebulką, podawać na gorąco.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Japchae

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 26, 2017 at 12:06
    5.0

    Po paru modyfikacjach wyszło naprawdę super Smile Moim zdaniem 15 min to zbyt mało czasu, mięso było surowe jeszcze, dlatego dodałam 10 min. Zasugerowałam się opiniami i dałam 1 łyzeczkę soli. Do warzyw dorzuciłam jeszcze groszek cukrowy. Rozumiem, że makaron gotujemy w wodzie pozostałej w naczyniu, tylko dodajemy olej i sos sojowy. Na talerzu polałam jeszcze odrobiną sosu do sajgonek. Palce lizać Lol

  • kwietnia 22, 2017 at 16:47
    5.0

    Pyszne tmrc_emoticons.-) dalam tylko 3x tyle mięsa i 2x tyle grzybow a makaronu o 50g mniej. Od włączenia TM - gotowanie 30minut . ( a i makaron ugotowałam osobno bo nie miałam czasu go moczyć ) . Wszystko wymieszałam w woku . sol tylko 1 lyżeczka. Polecam

  • kwietnia 1, 2017 at 21:09
    5.0

    Zrobiłam z kurczakiem i dodałam trochę brokułów, wyszło naprwedę pyszenie!Na pewno zrobię jeszcze nie raz!

    P.S. Ktoś mi powie jak to się wymawia? Big Smile

  • lutego 6, 2017 at 13:35
    5.0

    Dane jest faktycznie proste i zmaczne.
    Trochę za duzo soli i zdecydowanie za mało mięsa.
    Ja zamiast poledwiczek wieprzowych dałem cięlęcinę i też bardzo pasowała.

  • listopada 10, 2016 at 23:23
    5.0

    Mega dobre jedzonko. Ja tylko dałam więcej polędwiczki i zmniejszyłabym następnym razem ilość makaronu, bo nawet przy większej ilość mięsa, makaronu było za dużo.

  • stycznia 3, 2016 at 22:12

    Jakie grzyby należy użyć do tego dania? Czy wchodzi w grę opcja użycia namoczonych, suszonych grzybów?

  • listopada 25, 2015 at 13:15
    5.0

    Danie jest rewelacyjne tmrc_emoticons.) . Jedyne co zmienilam to ilosc poledwiczki (zamiast 200g dalam 400g) poniewaz moj maz jest bardzo miesozerny tmrc_emoticons.) . Danie jest proste i przyjemne w przygotowaniu. Super!!!

  • czerwca 27, 2014 at 21:14

    Ja wcale nie dałam tych łyżeczk soli ,bo sos sojowy jest wystarczajacy jak dla mnie słony .

    Pozdrawiam  wszystkich Katarzyna

  • marca 7, 2014 at 23:29

    Wszystko kupiłam,  ale tak czytam i zastanawiam się , czy 2 łyzeczki soli to nie będzie za dużo???  Proszę o odpowiedz...   Cooking 1

  • grudnia 5, 2012 at 14:47
    5.0

    To prawda - danie przepyszne!

    Coś innego od schabowych, oklepanych spaghetti i innych tego typu potraw. Sezam jest przepyszny i daje to "coś".

     

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: