Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 12/08/14
Składniki
- 20 g oleju
- 800 g wody
- 80 g grzybów, pokrojonych w cienkie plastry (2 mm)
- 300 g papryki, mieszanej (zielonej, czerwonej, żółtej), pokrojonej w cienkie paski (2 mm)
- 60 g cebuli, pokrojonej w cienkie plastry (2 mm)
- 200 g marchewki, pokrojonej w cienkie paski (2 mm)
- 250 g cienkiego makaronu chińskiego (wermiszel, ), plus zimna woda
- 30 g nasion sezamu
- 2 szczypty czarnego pieprzu
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 3 łyżeczki cukru
- 130 g sosu sojowego
- 200 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w paski (5 mm)
- 2 łyżeczki soli
- 30 g oleju sezamowego, prażonego
- 50 g cebulek dymek, pokrojonych w cienkie plasterki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do miski włożyć kawałki polędwicy, wlać 1 łyżeczkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę cukru, posiekany czosnek i czarny pieprz, dokładnie wymieszać i pozostawić do zamarynowania. W innej misce makaron wermiszel zalać zimną wodą, pozostawić do namoczenia na 45 minut do 1 godziny. Do kolejnego etapu przystąpić po upływie 30 minut.
- Do naczynia miksującego włożyć nasiona sezamu , prażyć 6 min/Varoma/"Obroty wsteczne" /obr. 1, przełożyć do innego naczynia.
- Na dolnej części przystawki Varoma ułożyć marynowaną polędwicę, marchew i cebulę, na górnej części ułożyć paprykę i grzyby. Wlać 800 g wody do naczynia miksującego, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma.
- Do naczynia miksującego dodać 20 g oleju, 50 g sosu sojowego i odcedzony makaron wermiszel (w razie potrzeby rozdzielić nitki makaronu), gotować 3min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie" . W tym czasie do dużego półmiska wlać 4 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, olej sezamowy i prażone nasiona sezamu i dokładnie wymieszać. Do mieszanki sosu sojowego dodać ugotowane na parze kawałki polędwicy i warzyw oraz odcedzony makaron wermiszel. Dokładnie wymieszać, posypać zieloną cebulką, podawać na gorąco.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Po paru modyfikacjach wyszło naprawdę super Moim zdaniem 15 min to zbyt mało czasu, mięso było surowe jeszcze, dlatego dodałam 10 min. Zasugerowałam się opiniami i dałam 1 łyzeczkę soli. Do warzyw dorzuciłam jeszcze groszek cukrowy. Rozumiem, że makaron gotujemy w wodzie pozostałej w naczyniu, tylko dodajemy olej i sos sojowy. Na talerzu polałam jeszcze odrobiną sosu do sajgonek. Palce lizać
Pyszne dalam tylko 3x tyle mięsa i 2x tyle grzybow a makaronu o 50g mniej. Od włączenia TM - gotowanie 30minut . ( a i makaron ugotowałam osobno bo nie miałam czasu go moczyć ) . Wszystko wymieszałam w woku . sol tylko 1 lyżeczka. Polecam
Zrobiłam z kurczakiem i dodałam trochę brokułów, wyszło naprwedę pyszenie!Na pewno zrobię jeszcze nie raz!
P.S. Ktoś mi powie jak to się wymawia?
Dane jest faktycznie proste i zmaczne.
Trochę za duzo soli i zdecydowanie za mało mięsa.
Ja zamiast poledwiczek wieprzowych dałem cięlęcinę i też bardzo pasowała.
Mega dobre jedzonko. Ja tylko dałam więcej polędwiczki i zmniejszyłabym następnym razem ilość makaronu, bo nawet przy większej ilość mięsa, makaronu było za dużo.
Jakie grzyby należy użyć do tego dania? Czy wchodzi w grę opcja użycia namoczonych, suszonych grzybów?
Danie jest rewelacyjne . Jedyne co zmienilam to ilosc poledwiczki (zamiast 200g dalam 400g) poniewaz moj maz jest bardzo miesozerny . Danie jest proste i przyjemne w przygotowaniu. Super!!!
Ja wcale nie dałam tych łyżeczk soli ,bo sos sojowy jest wystarczajacy jak dla mnie słony .
Pozdrawiam wszystkich Katarzyna
Wszystko kupiłam, ale tak czytam i zastanawiam się , czy 2 łyzeczki soli to nie będzie za dużo??? Proszę o odpowiedz...
To prawda - danie przepyszne!
Coś innego od schabowych, oklepanych spaghetti i innych tego typu potraw. Sezam jest przepyszny i daje to "coś".